Unending Lightning

2015-doorlopend Cristina Lucas

Lucas Unending Lightning 1
Lucas Unending Lightning 1
Kunstenaar
Cristina Lucas
Datering
2015-doorlopend
Techniek
Driekanaals video-installatie (duur: 5.35 uur)
Afmetingen
Variabel
Museum
Museum Arnhem
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst, Fotografie en video
Periode
1950-nu
Gesteund in
2018
Herkomst
Kunsthandel Tegenboschvanvreden, Amsterdam, 2018; Museum Arnhem, inv.nr. GM2018.004

Het werk Unending Lightning van de Spaanse kunstenaar Cristina Lucas (1973) toont een chronologisch overzicht van de gevolgen van luchtaanvallen wereldwijd. De video-installatie bestaat uit drie synchroon lopende videoprojecties die ruim vijf en een half uur duren. Ze beginnen bij de eerste luchtbombardementen uit 1912 en eindigen bij de meest recente uit 2018. Omdat de kunstenaar in de toekomst nieuwe luchtaanvallen aan het werk zal toevoegen, zal de impact ervan niets aan kracht inboeten.

‘Dit aangrijpende videokunstwerk over luchtaanvallen verbindt gebeurtenissen in de hele wereld met gebeurtenissen die in Arnhem hebben plaatsgevonden, een stad waarin de impact van de Slag om Arnhem nog altijd voelbaar is.’


Saskia Bak, directeur Museum Arnhem

Waarom gesteund

Unending Lightning is een confronterend werk. Het kan gezien worden als een moderne variant van de heroïsche gedenkstukken die we vooral in de 19de eeuw tegenkomen, maar dan onthutsender, schrijnender en visueel minstens even engagerend. De video-installatie is goed op zijn plaats in Museum Arnhem, dat een collectie heeft opgebouwd waarin de relatie tussen kunst en maatschappij een grote rol speelt, en dat is gevestigd in een stad die in 1944 zelf zwaar is getroffen door luchtbombardementen. Unending Lightning is het eerste werk van Cristina Lucas in een openbare Nederlandse collectie.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds) en het Mondriaan Fonds

Gainsborough Landschap Met Twee Koeien Een Herder En Een Melkmeid Bijgesneden
crowdfunding

Fan van Aelbert Cuyp en Engelse romantiek? Help het Dordrechts Museum aan een topstuk van Thomas Gainsborough.

Lees verder