De leden van de Vereniging Rembrandt hebben onze musea geholpen aan maar liefst 39 Rembrandts. Als dank kunnen zij een deel van de tentoonstellingen in dit Rembrandtjaar als een van de eersten en in alle rust bekijken.

Een pagina voor Rembrandt

Tussen de Rembrandts die met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven bevinden zich enkele van zijn meest geliefde meesterwerken, zoals de Titus aan de lezenaar in Museum Boijmans Van Beuningen, Rembrandts tekening van een leeuw in het Rijksmuseum en zijn laatste geschilderde zelfportret in het Mauritshuis. Een overzicht van die werken staat op deze pagina, net als een kalender van de tentoonstellingen die Nederlandse musea in het teken van het Rembrandtjaar organiseren. Houd deze pagina in de gaten, want de komende maanden komen hier bijzondere verhalen te staan: zoals hoe een schilderij van Rembrandt bij toeval werd ontdekt door een Utrechtse conservator of hoe door de Russische Revolutie twee late werken van de grote meester in het Rijksmuseum terecht kwamen.

‘Het is mede dankzij onze leden dat de Nederlandse musea in dit Rembrandtjaar ook echt iets kunnen laten zien.’

Fusien Bijl de Vroe directeur Vereniging Rembrandt
geschiedenis

Waarom 'Rembrandt'?

De Vereniging Rembrandt steunt kunst van alle tijden, alle soorten en van over de hele wereld. De verenigingsnaam doet echter vermoeden dat het haar alleen gaat om werk van Rembrandt. Wat was de gedachte achter deze naamgeving?

Verder lezen
Een bijzondere aankoop

De Russische Rembrandts

Eind jaren 1920 deed de jonge Sovjet-Unie een groot aantal kunstwerken in de verkoop om haar eerste vijfjarenplan te kunnen bekostigen. Het Rijksmuseum en het Mauritshuis besloten toe te slaan en zagen zich daarbij gesteund door de Vereniging Rembrandt.

Rp T 1901 A 4524
Rembrandt, Liggende leeuw, naar rechts, ca. 1660, rietpen en bruine inkt, 12,2 x 21,2 cm, Rijksmuseum, Amsterdam - gesteund in 1895
Zelfportretje Wolkers Bijgesneden
Wolkers' ode aan Rembrandt

Jan Wolkers was al op jonge leeftijd gegrepen door het werk van Rembrandt. Auteur Onno Blom, biograaf van zowel Wolkers als de jonge Rembrandt, schrijft in het Bulletin van de Vereniging Rembrandt over deze levenslange fascinatie.

Tentoonstellingen Rembrandtjaar

Het Rembrandtjaar 2019 heeft als titel Rembrandt en de Gouden Eeuw. Musea organiseren daarom niet alleen tentoonstellingen over en rond Rembrandt, maar ook over die van andere Nederlandse kunstenaars uit de 17de eeuw en over onderwerpen die met de Gouden Eeuw verband houden. Leden van de Vereniging Rembrandt krijgen door previews en speciale openstellingen de mogelijkheid om een deel van deze tentoonstellingen als een van de eersten en in alle rust te bezoeken. Hiervan worden zij via onze online-kanalen op de hoogte gehouden.

Kalender
  • (afgelopen) Frans Hals en de modernen, Frans Hals Museum, Haarlem, 12 oktober 2018 - 10 februari 2019
  • (afgelopen) Werk, bid en bewonder, Dordrechts Museum, 11 november 2018 - 26 mei 2019
  • (afgelopen) Rembrandt en Saskia. Liefde in de Gouden Eeuw, Fries Museum, Leeuwarden, 24 november 2018 - 17 maart 2019
  • (afgelopen) Rembrandt privé. Stadsarchief Amsterdam, 7 december 2018 - 7 april 2019
  • Rembrandt en het Mauritshuis, Mauritshuis, Den Haag, 31 januari 2019 - 15 september 2019
  • (afgelopen) Rembrandt's Social Network, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam 1 februari 2019 - 19 mei 2019
  • (afgelopen) Alle Rembrandts, Rijksmuseum, Amsterdam, 15 februari 2019 - 10 juni 2019
  • Inspired by Rembrandt, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam, 7 juni 2019 - 1 september 2019
  • Rembrandt & de Gouden Eeuw, Museum De Lakenhal, 20 juni 2019 - 3 oktober 2019
  • Lang Leve Rembrandt, Rijksmuseum, Amsterdam, 15 juli 2019 - 15 september 2019
  • Laboratorium Rembrandt, Museum Het Rembrandthuis, 21 september 2019 - 16 februari 2020
  • Rembrandts meesterwerk uit het Israel Museum, Joods Historisch Museum, 13 september 2019 - 10 november 2019
  • Rembrandt-Velázquez, Rijksmuseum, 11 oktober 2019 - 19 januari 2020
  • Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer, Museum Prinsenhof Delft, 11 oktober 2019 - 16 februari 2020
  • Nicolaes Maes, Mauritshuis, 17 oktober 2019 - 19 januari 2020
  • Jonge Rembrandt, Museum De Lakenhal, 3 november 2019 - 9 februari 2020
Gesteund

39 x Rembrandt: van een allegorie uit zijn leertijd tot zijn laatste zelfportret

Op de hoogte blijven?

Als u zich hier aanmeldt, krijgt u bericht wanneer de Vereniging Rembrandt een nieuwe aankoop heeft helpen realiseren. Ook ontvangt u onze maandelijkse nieuwsbrief met informatie over, onder andere, ontvangsten, lezingen en restauratieprojecten.

Vul hier uw e-mailadres in en meld u aan!
Aanmelding is mislukt, probeer opnieuw.
Dank u wel voor uw inschrijving.
Leeuw Van Rembrandt Detail
Rembrandtjaar 2019

39 Rembrandts in Nederland, met dank aan onze leden.