Titus aan de lezenaar

1655 Rembrandt

Rembrandt Titus
Rembrandt (1606/07 - 1669)
Olieverf op doek
77 x 63 cm
Museum Boijmans Van Beuningen
17de-eeuwse schilderkunst
1940
Kunsthandel D. Katz, Dieren, 1940; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, inv.nr. St 2

De jongen die hier in gedachten verzonken langs ons heen staart is Rembrandts zoon Titus. Hij was ongeveer veertien jaar oud toen zijn vader dit intieme schilderij van hem maakte. Opvallend is de grove, haast expressionistische wijze waarop Rembrandt de houtstructuur van de lezenaar heeft weergegeven.

Rembrandts Titus aan de lezenaar werd in 1939 gekocht door een Rotterdams syndicaat om het op termijn aan de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen toe te kunnen voegen. Het bij elkaar brengen van de benodigde middelen kostte enige tijd, maar uiteindelijk kon het werk in december 1940 aan het museum worden overgedragen, mede dankzij steun van de Vereniging Rembrandt. Het schilderij groeide daarna al snel uit tot een van de iconen van de collectie.

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en 120 vrienden van het museum

Vragen

Ziet u een fout? Of hebt u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!