24 stukken sieraardewerk

1895-1904 Firma wed. N.S.A. Brantjes & Co Purmerends Museum

Kunstenaar
Firma wed. N.S.A. Brantjes & Co (1895 - 1904)
Datering
1895-1904
Techniek
Aardewerk
Afmetingen
Diverse afmetingen
Museum
Purmerends Museum
Verzamelgebied
Keramiek
Periode
1880-1950
Gesteund in
2018
Herkomst
Particuliere collectie, Nederland, 2018; Purmerends Museum, inv.nr. 10460-10480

Beschrijving

Deze 24 stukken aardewerk zijn gemaakt door de firma Wed. N.S.A. Brantjes & Co, een van de vier aardewerkfabrieken in Purmerend rond 1900. Het betreft vooral vazen en schotels die behoren tot de picturale traditie van de Nieuwe Kunst, beter bekend als art nouveau of Jugendstil. Zij tonen gestileerde decors met motieven uit de bloemen-, planten- en dierenwereld.

Waarom gesteund

Naast Delft, Den Haag en Gouda was Purmerend rond 1900 het belangrijkste Nederlandse centrum voor sieraardewerk. Het Purmerends Museum streeft ernaar de productie van de lokale plateelbakkerijen in deze periode in al haar diversiteit te tonen. De collectie is met grote zorg opgebouwd en in de uitbreiding wordt niet alleen gestreefd naar completering in diversiteit, maar vooral ook naar het tonen van de beste voorbeelden van Purmerends sieraardewerk. De aankoop van deze 24 stukken aardewerk betrof een voor het museum eenmalige gelegenheid om de productie van de plateelbakkerij Wed. N.S.A. Brantjes & Co voor een groot deel te completeren.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds [thans VriendenLoterij Aankoopfonds]), het Mondriaan Fonds en de Stichting De Vrienden van het Purmerends Museum

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

DOC01057a
Art Nouveau in Purmerend
Download