Amo te ama me

1881 Lourens Alma Tadema Fries Museum

Kunstenaar
Lourens Alma Tadema (1836 - 1912)
Datering
1881
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
17,5 cm x 38 cm
Museum
Fries Museum
Verzamelgebied
19de-eeuwse schilderkunst
Periode
1880-1950
Gesteund in
2005
Herkomst
veiling, Londen (Bonhams), 17 november 2004, nr. 152; Fries Museum, Leeuwarden, 2005, inv.nr. S2005-024

Van ons allemaal sinds 2005

In Amo te ama me (Ik houd van jou, hou van mij) heeft een jonge man zojuist een aanzoek gedaan aan een jonge vrouw die haar antwoord overdenkt. Ondertussen wacht hij in spanning af. De verleidelijke fantasie van hartstocht en verlangen wordt geplaatst in een ver verleden dat door de klassieke draperieën, de marmeren banken, ornamenten en de mediterrane achtergrond antiek aandoet. De ingetogen besluiteloosheid van de vrouw past meer bij de rituelen van de welgestelde Victoriaanse middenklasse in Lourens Alma Tadema’s eigen tijd, dan bij die van Romeinse edelen voor wie het huwelijk meestal gearrangeerd werd.

Waarom gesteund

Lourens Alma Tadema had groot succes met dit soort schilderijen: zonovergoten liefdesscènes geplaatst in de antieke oudheid en geschilderd in een gladde toets. Het Fries Museum bezit de grootste collectie schilderijen en objecten van Tadema in Nederland, met daarin het werk uit zijn jeugd, zijn leertijd en zijn eerste jaren als zelfstandig kunstenaar in Antwerpen en Brussel. Met de aankoop van het schilderij Amo te ama me heeft het museum nu ook een werk van het type waarmee de kunstenaar doorbrak en wereldberoemd werd.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting, de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting en het Collectiefonds Fries Museum

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Tadema Amo te ama me detail
Amo te ama me

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2005, pp. 26-28

Download