Beker gegraveerd met namen uit de Friese adel

ca. 1599 Werkplaats het 'Gelaesenhuys' (toegeschreven aan) Fries Museum

Kunstenaar
Werkplaats het 'Gelaesenhuys' (toegeschreven aan)
Datering
ca. 1599
Techniek
kleurloos glas 'à la façon de Venise', bladgoud en turkooizen noppen
Afmetingen
H 17,8 cm
Museum
Fries Museum
Verzamelgebied
Glas
Periode
1500-1600
Gesteund in
2019
Herkomst
kunsthandel Frides Laméris, Amsterdam, 2019; Ottema-Kingma Stichting, Leeuwarden (in langdurig bruikleen aan het Fries Museum, Leeuwarden, inv.nr. G2019-004)

Van ons allemaal sinds 2019

Deze glazen beker, waarvan de draden en de mascarons (fantasiemaskers) zijn beschilderd met bladgoud, is waarschijnlijk gemaakt in het Gelaesenhuys in Antwerpen. Hier werd door Italiaanse meesterglazeniers het bij de Nederlandse elite zeer gewilde Venetiaanse glas geïmiteerd. Vooral bijzonder aan de beker zijn de inscripties van 22 namen uit de Friese adel die allemaal op hetzelfde moment in 1599 lijken te zijn aangebracht. Mogelijk was de aanleiding de feestelijke gelegenheid van een huwelijksbelofte. De inscripties getuigen op bijzondere wijze van sociale verbindingen uit de vroegmoderne tijd in Friesland, die als een herkenbare emotie in het heden te beleven zijn.

Waarom gesteund

16de-eeuwse glazen met inscripties van Nederlandse namen zijn uiterst zeldzaam. In de Collectie Nederland bevinden zich er inclusief dit exemplaar welgeteld vier. Een van deze glazen is in 2018 met steun van de Vereniging Rembrandt aangekocht door Kunstmuseum Den Haag. Het exemplaar in het Fries Museum zal vooral worden ingezet om museumbezoekers op aantrekkelijke wijze meer inzicht te verschaffen in de Friese cultuur rond 1600, in het bijzonder de rijkdom van de Friese adel en hun sociale verhoudingen en ceremoniële tradities.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Saskia Fonds)

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Glas Fries Museum
Een Friese geschiedenis

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, voorjaar 2020, pp. 54-55

Download