Zilveren bokaal 1 fotograaf Rob Glastra
© Rob Glastra
Kunstenaars
Johan Coenraad Altorf (toegeschreven aan) (1876 - 1955)
J.M. van Kempen & Zonen (1835 - 1919)
Datering
1918
Techniek
Zilver
Afmetingen
H 39,5 cm
Museum
Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Verzamelgebied
Toegepaste kunst en Design, Zilver
Periode
1880-1950
Gesteund in
2020
Herkomst
Particuliere collectie, Nederland, 2020; Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, inv.nr. 40090.

Beschrijving

Aan het begin van de 20ste eeuw verlegde de prominente zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen in Voorschoten haar koers. Door samen te werken met kunstenaars die doorgaans in andere materialen werkten, wilde de fabriek nieuwe markten aanboren. Deze bokaal werd vermoedelijk ontworpen door de Haagse beeldhouwer Johan Coenraad Altorf, die gespecialiseerd was in streng gestileerde dierfiguren zoals de kameleons op de bokaal. Vanwege het gedeeltelijk machinale productieproces kon de bokaal relatief eenvoudig gereproduceerd worden - desondanks is het ontwerp slechts eenmalig uitgevoerd.

Waarom gesteund

Deze bokaal is een bekroning op de belangwekkende deelcollectie vroeg-20ste-eeuws zilver die het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven al bezat. Die verzameling kwam grotendeels tot stand dankzij de Vereniging Rembrandt: in 2009 steunde zij het museum namelijk bij de aankoop van honderden voorwerpen uit de historische zilvercollectie van de Zilverfabriek Koninklijke Van Kempen & Begeer, een bedrijf dat is ontstaan door een fusie van vier toonaangevende Nederlandse zilverfabrieken, waaronder de fabriek die deze bokaal heeft gemaakt.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Zilver) en legaten geschonken aan het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Zilveren bokaal 1 fotograaf Rob Glastra bulletin
Blikvanger op de beurs van 1919

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2020, pp. 26-27

Download