Christus en Boeddha

ca. 1890 Paul-Élie Ranson

Ranson Christus En Boeddha
Kunstenaar
Paul-Élie Ranson (1861/64 - 1909)
Datering
ca. 1890
Techniek
Olieverf op doek
Afmetingen
66,7 x 51,4 cm
Museum
Kunstmuseum Den Haag
Verzamelgebied
Moderne kunst (ca. 1880-1950)
Periode
1880-1950
Gesteund in
2018
Herkomst
Collectie Triton Foundation, Rotterdam, 2018; Kunstmuseum Den Haag, objectnr. 1058337

Paul-Élie Ranson (1861-1909) was een Franse kunstenaar die zich rond 1890 aansloot bij de Nabis (Hebreeuws voor ‘profeet’), een groep jonge kunstenaars in Parijs die meende dat het zichtbare een manifestatie was van een nog belangrijkere onzichtbare wereld. Hoewel veel van de leden van deze beweging zich interesseerden in spiritualisme toonde Ranson de meeste toewijding in het bestuderen van theosofische en mystieke geschriften, waarvan hij de heilige symbolen en tekens nadrukkelijk opnam in zijn schilderij Christus en Boeddha. In de achtergrond van dit werk is Christus aan het kruis afgebeeld, geflankeerd door aanbiddende figuren. De vijf gestileerde lotusbloemen dragen verschillende betekenissen in het hindoeïsme, waaronder goddelijkheid, verlichting en de menselijke ziel. Rechtsboven is het gezicht van een grote Boeddhafiguur sterk afgesneden, terwijl links op de voorgrond een mediterende Boeddhafiguur staat afgebeeld. Hij zit op een stenen sokkel, met daarop de Arabische inscriptie ‘Furusiya Nabiy’. Deze tekst laat zich vertalen als ‘Ridderorde der profeten’, maar refereert ook aan een eeuwenoude vechttechniek van Arabische soldaten te paard, die eveneens werd beschouwd als een ethische code.

Waarom gesteund

Het schilderij Christus en Boeddha is het eerste substantiële werk van Ranson in de Collectie Nederland en een duidelijke, mooie aanvulling op de collectie symbolisme van het Kunstmuseum Den Haag. Aan de hand van dit kunstwerk kan het museum de stilering en abstrahering in de kunst dankzij de opkomst van spiritualiteit, occultisme en symbolisme beter in een internationale context plaatsen. Bovendien is de zoektocht naar het spirituele een belangrijke drijfveer geweest voor Piet Mondriaan (1872-1944), van wie het museum de grootste collectie tekeningen en schilderijen ter wereld beheert.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Schorer Romeijn Grothe Fonds en haar Van Beekhof Fonds), de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en Vrienden van het Gemeentemuseum

Vragen

Ziet u een fout? Of hebt u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Ranson Christus En Boeddha
Zoektocht naar spiritualiteit

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2018, pp. 20-23

Download