Genrevoorstelling
ca. 1526-27 Maarten van Heemskerck Frans Hals Museum
- Kunstenaar
- Maarten van Heemskerck (1498 - 1574)
- Datering
- ca. 1526-27
- Techniek
- olieverf op paneel
- Afmetingen
- 60,1 x 79 cm
- Museum
- Frans Hals Museum
- Verzamelgebied
- Middeleeuwen en Renaissance
- Periode
- 1500-1600
- Gesteund in
- 2025
- Herkomst
- particuliere collectie; Frans Hals Museum, Haarlem, inv.nr. os 2025-14
Van ons allemaal sinds 2025
Terwijl deze vrouwen elkaar de hand schudden, kijkt een man ons lachend aan. Iets aan deze situatie amuseert hem. De betekenis van de voorstelling is niet meer bekend. De compositie doet denken aan een schilderij van Quentin Massys waarin een jonge vrouw en een oudere man elkaar liefkozen. Zij verbeelden het thema van ongelijke liefde. De lachende man is daar een nar. Zo duidelijk zijn de rollen in dit schilderij niet verdeeld. Als de voorstelling inderdaad komisch is, waarom is de oudere vrouw dan zo plechtig afgebeeld? Hopelijk zal toekomstig onderzoek het onderwerp nog eens uitwijzen. De huidige titel verwijst naar de verzamelnaam voor geschilderde scènes uit het dagelijks leven, zogeheten 'genrestukken'.
Waarom gesteund
Het Frans Hals Museum beschikt van oudsher over een van Maarten van Heemskercks belangrijkste kunstwerken: De heilige Lucas schildert de Madonna. Ook kon het museum al portretten van hem tonen. Dat een genrestuk aan dat ensemble zou kunnen worden toegevoegd leek lang onwaarschijnlijk: in het oeuvre van de kunstenaar waren zulke werken niet bekend. Dit schilderij werd pas enkele jaren geleden herontdekt als een werk uit zijn begintijd. Toen het museum de kans kreeg dit uitzonderlijke schilderij te verwerven, greep het die met beide handen aan, waardoor Maarten van Heemskerck voortaan nóg beter vertegenwoordigd is in Haarlem. De aanwinst is tevens van belang voor de Collectie Nederland: vroeg 16de-eeuwse Noord-Nederlandse genrestukken zijn heel zeldzaam, en in de Nederlandse musea was nog niets vergelijkbaars aanwezig.
Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds voor Klassieke Beeldende Kunst, haar Theodora Fonds en een extra bijdrage van het Cultuurfonds), het Mondriaan Fonds, de Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum en het Fonds De Man
Vragen
Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!