Kunstenaars
Willem Willemsz Buytewech (1624/1625 - 1670)
Cornelis Claesz van Wieringen (1575/1577 - 1633)
Datering
ca. 1611-12
Techniek
Waterverf, potlood, pen en inkt
Afmetingen
153 x 203 mm
Museum
Koninklijke Bibliotheek
Verzamelgebied
Prenten en Tekeningen, Toegepaste kunst en Design
Periode
1600-1700
Gesteund in
1998
Herkomst
Antiquariaat Forum, 't Goy-Houten, 1998; Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, inv. nr. KW 79 J 30, en Rijksprentenkabinet, Amsterdam, inv. nr. RP-T-1998-86

Beschrijving

Dit manuscript is een cultuurhistorisch document van de eerste rang. De tekeningen van schepen en een winterlandschap worden toegeschreven aan Cornelis Claesz. van Wieringen. De signatuur ‘WB’ op de tekening op fol. 76r leidt naar de tekenaar, graficus en schilder Willem Buytewech. Deze aquarel ‘De herderin Silvia’ is zijn vroegst gedateerde tekening en is in 1612 in het liedboek aangebracht ter illustratie van een pastoraal gedicht. Niet alleen kunsthistorisch is dit liedboek van belang, ook letterkundig is het interessant. Voor het Haarlemse meisje Anna Steyn (1589-1618) hebben – kennelijk op verzoek van Cornelis van Beresteyn – Leidse studiegenoten als Baudewijn Hackius, Cornelis van der Laen en Haarlemse kennissen als Theodorus Schrevelius allerlei liefdesgedichten, liederen, spreuken en emblematische tekeningen bijeengebracht. Een voorbeeld is de rederijker rebusspreuk op fol. 5r (zie afbeelding): ‘Dus vliegen wij [helaas] door lieffden groot// wij soucken solaas; wij vinden de dood’. Met een Italiaanse versregel van Petrarca vormt deze weergave een citaat uit de toen moderne bundel Emblemata Amatoria van Nicolaas Heinsius.

Waarom gesteund

Eendrachtige samenwerking tussen het Rijksmuseum te Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek heeft beide instellingen in 1998 een bijzondere aanwinst opgeleverd: het liedboek van Anna Steyn. Als Album Amicorum met aquarellen werd het in november 1997 te koop aangeboden door het Venduehuis Zwolle. Via een 'Tussen kunst- &-kitsch'-uitzending van de regionale omroep was het in de openbaarheid gekomen. Toen de aquarellen van de hand van de gerenommeerde kunstenaars Willem Buytewech en Cornelisz Claesz. van Wieringen bleken te zijn, was het door de Koninklijke Bibliotheek vrijgemaakte budget onvoldoende om het handschrift te kunnen kopen. Het kwam in bezit van enkele samenwerkende antiquaren van wie de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksmuseum het na een succesvolle fondsenwervingscampagne konden aankopen. De tekeningen zijn onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum, het liedboek zelf is eigendom van de Koninklijke Bibliotheek, waar het ook bewaard wordt.

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!