Model van een Kantonees bloemenschip

ca. 1730-50 maker onbekend (China) Fries Scheepvaart Museum

Kunstenaar
maker onbekend (China)
Datering
ca. 1730-50
Techniek
Ivoor, beschilderd
Afmetingen
55 x 27 x 75 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Verzamelgebied
Toegepaste kunst en Design
Periode
1700-1800
Gesteund in
2004
Herkomst
Veiling, Amsterdam (Sotheby's), 22 november 2004, nr. 206; Ottema-Kingma Stichting, Leeuwarden (in langdurig bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum, Sneek, inv.nr. 2004-362)

Beschrijving

Dit uit ivoor vervaardigde ‘bloemenschip’ is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De Kantonese ivoorsnijders hebben het gehele schip met ragfijn snijwerk versierd en verlevendigd met opvarenden. Het model vond in de 18de eeuw zijn weg uit China naar Friesland.

Waarom gesteund

Het zeer fraaie voorbeeld van oosterse ambachtskunst ontleent zijn belang niet alleen aan zichzelf, maar ook aan de goed gedocumenteerde herkomst. Het schip is omstreeks 1746 vervaardigd te Kanton en belandde kort daarna dankzij Jan de With (1715-1781) in Friesland om in 1758 een plaats te krijgen op Staniastate te Oentsjerk (Oenkerk). Friesland speelde in de VOC een bescheiden rol. Hollandse en Zeeuwse steden hadden eigen VOC-kamers. Ondanks de bescheiden rol van Friesland zijn toch vele Friezen in dienst getreden van de VOC. Leden van het geslacht De With huwden na hun terugkeer in aristocratische en patricische families. Ook manifesteerden zij zich in bestuurlijke kringen in steden ten grietenijen, dikwijls als beschermelingen van de laatste stadhouders. Jan de With behoorde ook tot dit circuit. Met dit ivoren scheepsmodel kan in het Fries Scheepvaart Museum aandacht worden besteed aan deze Friezen en hun rol in de VOC.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt

Vragen

Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Cassatt The Letter

Kunst in je inbox?

Op de hoogte blijven van schitterende aanwinsten als deze? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven