Tazza voor de familie Courten

1597 maker onbekend (Middelburg) Zeeuws Museum

0 38 1248 2009 1 1 1
Kunstenaar
maker onbekend (Middelburg)
Datering
1597
Techniek
Zilver
Afmetingen
H 16,5 cm
Museum
Zeeuws Museum
Verzamelgebied
Zilver
Periode
1500-1600
Gesteund in
2009
Herkomst
Particuliere verzameling, 2009; Zeeuws Museum, Middelburg

Beschrijving

Op de rand van de aangekochte tazza, gedecoreerd met ranken, vazen, vogels en bloemen, staat een inscriptie: ‘Den 2 Marcy In Meenen 1567 Dacht Duc Dalve Ghuilliame Coerten te Beroven sijn leven Maer Godt heeft Den 29 Marcy 1567 Door sijn huijsvrouwe Marghuerieta fictorie gegeven’. In het middenveld van de schaal is een man achter tralies afgebeeld. Tekst en afbeelding refereren aan de godsdienstproblemen in de Nederlanden. Onder het bewind van de hertog van Alva werden meer dan 12.000 mensen opgepakt, bijna 9000 personen veroordeeld en meer dan 1000 veroordeelden geëxecuteerd.

Waarom gesteund

De fraai gegraveerde drinkschaal is een belangrijk stuk Middelburgs zilver dat van generatie op generatie binnen de familie werd doorgegeven als herinnering aan de strijd tegen de Spanjaarden. In de tapijtenzaal van het Zeeuws Museum vormt de tazza een waardevolle aanvulling op de laat-16de-eeuwse wandtapijten die de strijd om de Scheldedelta in de eerste jaren van de Opstand verbeelden. De schaal illustreert niet alleen de rol van Middelburg als toevluchtsoord voor andersdenkenden en de onderlinge verwantschappen binnen de Zeeuwse elite, maar ook de banden tussen Engeland en Zeeland in deze periode.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Provincie Zeeland, Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en het Familiefonds Hurgronje.

Vragen

Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

20210305 Rembrandt Maud 107 WEB verkleind

Wat is jouw Rembrandt?

Heb jij ook een favoriet kunstwerk, waar je niet op uitgekeken raakt?

Mijn Rembrandt
©