Vanitasstilleven met zelfportret van de jonge schilder

1651 David Bailly

Bailly Vanitas Met Portret Van Een Jonge Schilder
David Bailly
Olieverf op paneel
89,5 x 122 cm
Museum De Lakenhal
17de-eeuwse schilderkunst
Kunsthandel Terry Engell, Londen, 1967; Museum De Lakenhal, Leiden, inv.nr. S 1351

Stillevens werden altijd al een beetje saai gevonden omdat zij vooral levenloze dingen laten zien. Glad en bedrieglijk realistisch schilderen raakte na de uitvinding van de fotografie bovendien veel van zijn waarde kwijt. Het handschrift van de schilder was wat men wilde zien. Dus waren schilderijen zoals dit lang niet gewild. De Lakenhal deed daar haar voordeel mee en kocht dit Leidse schilderij in 1968 voor maar 70.000 gulden. Het is daar nu een van de bekendste werken en zou vandaag zo goed als onbetaalbaar zijn. Tekst voor de tentoonstelling 125 grote liefdes, met steun van de Vereniging Rembrandt, Van Gogh Museum, 03/10/2008 - 18/01/2009.

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Vereniging van Belangstellenden in de Lakenhal en de Stichting Openbaar Kunstbezit

Vragen

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Leeuw Van Rembrandt Detail
Rembrandtjaar 2019

39 Rembrandts in Nederland, met dank aan onze leden.