Vijfdelig koffie- en theeservies

ca. 1925 Jean-Elisée Puiforcat Kunstmuseum Den Haag

Kunstenaar
Jean-Elisée Puiforcat (1897 - 1945)
Datering
ca. 1925
Techniek
Zilver en palissander
Afmetingen
Koffiepot: H 16,5 cm
Museum
Kunstmuseum Den Haag
Verzamelgebied
Toegepaste kunst en Design
Periode
1880-1950
Gesteund in
2017
Herkomst
Collectie A. Krekel, 2017; Kunstmuseum Den Haag, objectnr. 1057489

Beschrijving

Uitvoering door Maison E. Puiforcat, Parijs. Het theeservies behoorde tot de collectie Krekel. Lees hier meer over deze collectie

Waarom gesteund

De zilvercollectie van het Kunstmuseum Den Haag bestaat voornamelijk uit voorwerpen uit de 17de en 18de eeuw. Omdat de 20ste eeuw slecht is vertegenwoordigd in de zilvercollectie, zijn de voorwerpen uit de verzameling, waaronder het koffie- en theeservies van Jean-Elisée Puiforcat, van Annelies Krekel een zeer welkome aanvulling.

Het Kunstmuseum heeft een goede verzameling glas en keramiek uit de Franse art deco, waarvan het grootste deel gekocht is op de Wereldtentoonstelling van 1925 in Parijs. Het museum heeft de wens om de eigen verzameling van Nederlandse toegepaste kunst uit de periode 1880-1940 in een bredere internationale context te plaatsen. De vernieuwingen op het gebied van vormgeving speelden zich rond 1900 vooral af in Oostenrijk, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Door stukken van belangrijke ontwerpers uit deze landen te kiezen, kan duidelijk hun invloed op de vormgeving in Nederland worden getoond. Het koffie- en theeservies van Puiforcat is door de gestroomlijnde vormen en luxe handvatten van palissanderhout een prachtig voorbeeld van de Franse art deco. Het zilveren servies is daarom een belangrijke aanwinst voor de collectie.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds 1931)

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!