Waarzegalbum met 35 bladen, falnameh, Mughal
ca. 1500-1600 maker onbekend (India) Wereldmuseum Rotterdam
- Kunstenaar
- maker onbekend (India)
- Datering
- ca. 1500-1600
- Techniek
- goud- en zilververf
- Afmetingen
- 49 x 35 cm
- Museum
- Wereldmuseum Rotterdam
- Verzamelgebied
- Prenten en Tekeningen
- Periode
- 1500-1600
- Gesteund in
- 1992
- Herkomst
- particuliere collectie, Frankfurt am Main, 1992; Wereldmuseum Rotterdam, inv.nr. 71803
Van ons allemaal sinds 1992
Vanuit de gedachte dat ieder mens iets in zich draagt van het universele, en zodoende onder invloed staat van hemelsferen en planeten, zou je aan het aflezen van de sterren iemands toekomst kunnen verspellen. Perzisch: fâl van het Arabische fa'l [voorteken], en nâmeh - boek). Falnamehs komen voor in het gebied dat zich uitstrekt van India tot Turkije. De inhoud wordt toegeschreven aan sjïtische imam Jafar as-Sadiq (overleden 765) e bestaat in het algemeen uit ronde of rechthoekige tabellen met cijfers en magische tekens, aangevuld met een soort gebruiksaanwijzing die de nodige theologische en astrologische kennis vereiste.
Minder vaak voorkomend zin falnamehs waarin de symbolen worden weergegeven in afbeeldingen, zoals bij tarotkaarten, deze boeken konden door iedereen gebruikt worden, en geven vaak in versvorm uitleg aan voortekens en dromen.
de teksten bij de afbeelingen zijn in het Perzisch en geschreven in de gebruikelijke 'gevleugelde' kalligrafiestijl, het Nastaliq.
De eerste zeven bladen tonen de zeven planeten, naast het paradijs en het laatste oordeel worden verder gebeurtenissen weergegeven uit de legendarische geschiedenis van de islam en in het bijzonder van het sjiisme, er zijn ook afbeeldingen van profeten: Abraham, Jezus, Jonas, Noach. Een draak die schatten bewaakt voorspelt rijkdom, en het laatste blad is gewijd aan het beroemde gedicht over de ongelukkige liefde van Qays en Layla.
De raadpleger diende zichzelf ritueel te reinigen en God aan te roepen. Een veel toegepaste werkwijze was dat de waarzegger of droomduider de bladen snel door zijn vingers liet gaan, waarbij de vrager zijn of haar hand tussen de bladen moest steken.
Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt
Vragen
Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!