Kunstenaar
Cornelis van der Wilk (1895 - 1976)
Restaurator(en)
Karin van der Lem, Denise van der Vegt, Edouard Sadée
Gesteund in
2018
Voltooid in
2019
Museum
Museum De Lakenhal

Restauratie

In 1924 ontwierp architect Cornelis van der Wilk voor zijn eerste zoon een wieg. Museum De Lakenhal heeft de modernistische wieg sinds 2006 in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar om hem aan het publiek te kunnen presenteren was een restauratie nodig. De oorspronkelijke kleuren waren overschilderd, het hemeltje ontbrak en verschillende onderdelen waren losgeraakt. Al deze verschillende gebreken vroegen om de expertise van verschillende specialisten, onder wie meubel- en textielrestauratoren. Een kleurspecialist kon met behulp van een foto van de originele wieg de oorspronkelijke tinten van het hemeltje en de binnenvoering achterhalen en de kleine restjes originele pigmenten onder de overschilderingen gaven ook de originele kleuren van de houten onderdelen prijs.

Waarom gesteund

De wieg is een goed voorbeeld van toegepaste vormgeving uit het interbellum in Nederland, met daarin kenmerken van de drie toonaangevende kunststijlen uit die periode: Amsterdamse School, Haagse School en De Stijl. Met de bijbehorende, verloren gegane commode is dit het enige meubel dat Van der Wilk ontwierp. Voor het museum levert de wieg een waardevolle bijdrage aan de vaste presentatie van de collectiekern rondom De Stijl.

Met dank aan

Gerestaureerd met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Restauratiefonds [thans Vriendenloterij Restauratiefonds])

Vragen

Valt je iets op? Of wil je meer weten over deze restauratie? Laat het ons weten!