De Vereniging Rembrandt, overtuigd van de kwaliteit en het belang van de beoogde aankoop van het Stadsmuseum Rhenen, heeft de helft van het aankoopbedrag toegezegd. Ook u kunt helpen bij het verwezenlijken van deze droom door een bijdrage te geven.

Lieveling van Van Goyen

Rhenen was een lieveling van de grote schilders van de 17de eeuw. Ook bij Jan van Goyen, die in één adem genoemd wordt met meesters als Rembrandt, Cuyp en Van Ruisdael, was de stad favoriet. Dat is goed te zien in Gezicht op Rhenen uit 1649 - een prachtig panorama van de stad van toen. Van over de Rijn kijk je naar de stad tot voorbij de Grebbeberg. Je ziet de stuwwal, stadsmuren, molens, torens, het imposante Koningshuis en de hoge Cuneratoren. Er valt eindeloos veel te ontdekken.

Tijdelijke presentatie

Stadsmuseum Rhenen heeft het schilderij momenteel te leen uit een Berlijnse privécollectie. Tot en met 30 december 2022 wordt een bijzondere presentatie aan het werk gewijd, met een landschap van geluiden en een film. Zo kunnen bezoekers het werk optimaal ervaren.

Gezicht op Rhenen

De huidige presentatie rondom het schilderij in Stadsmuseum Rhenen

Rhenen als lievelingsstad

Rhenen is een lieveling van Nederlandse topschilders uit de 17de eeuw. De stad was de eerste blikvanger op de reizen die kunstenaars maakten langs de Rijn. Op zoek naar inspiratie verlieten ze de steden waar ze hun atelier hadden, zoals Leiden, Amsterdam, Den Haag en Dordrecht. Rhenen viel bijzonder in de smaak. Het ommuurde middeleeuwse stadje lag dromerig tegen een heuvelrug en pal aan de rivier. Een beetje buitenland in Nederland.

Over de grens

Voor de gezichten op Rhenen van de grote meesters moet je nu in de grote musea of in het buitenland zijn, zoals in Toronto, Dublin of Parijs. Maar dit bruikleen verandert de zaak. In Rhenen ontbreekt zo’n topstuk tot nu toe. Terwijl juist Rhenen zo'n gezicht verdient.

Van Goyen Gezicht op Rhenen vanuit het zuidwesten iets verkleind

Jan van Goyen, Gezicht op Rhenen vanaf het zuidwesten, 1649 | olieverf op paneel, 67 x 98,5 cm | particuliere collectie, Berlijn

Gewilde gezichten

Jan van Goyen schilderde tussen 1636 en 1655 ten minste 28 gezichten van de stad aan de Nederrijn. Met zijn schilderijen stimuleerde hij Cuyp, Van Ruisdael en Rembrandt om ook werk te maken van Rhenen. Rhenen deed het goed op de markt, en Van Goyen speelde hierop in.

Iconisch conversatiestuk

Het schilderij is een icoon van en voor Rhenen. Het werk staat voor een belangrijke periode in de Nederlandse schilderkunst, waarin Rhenen een mooie rol speelt. Dit werk is een uniek conversatiestuk, dat de kans biedt dat verhaal te vertellen. Daarnaast kun je dankzij dit werk stilstaan bij de verdwenen monumenten van Rhenen, die enkel nog op het doek zijn vastgelegd.

Steun deze aankoop

Wilt u bijdragen aan de aankoop van dit bijzondere stadsgezicht? Steun het Stadsmuseum Rhenen met één druk op de knop.

Steun deze aankoop
Bekijk ook

Op de bres voor Hieronymus

Op de bres voor Hieronymus
Stavenisse