Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis

1613 Jacob Vosmaer Rijksmuseum

Kunstenaar
Jacob Vosmaer (1574 - 1641)
Datering
1613
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
110 x 79 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2019
Herkomst
particuliere collectie, Nederland, 2019; Rijksmuseum, Amsterdam, inv.nr. SK-A-5069

Van ons allemaal sinds 2019

Dit monumentale bloemstuk is het hoofdwerk van de Delftse kunstenaar Jacob Vosmaer, een pionier op het gebied van het geschilderde bloemstilleven. Het kleurrijke boeket op dit schilderij bestaat uit een grote verscheidenheid van beweeglijke bloemen die zijn geschikt rond een boven alles uitstekende oranje keizerskroon, een bloem die pas enkele decennia eerder vanuit Turkije via Wenen in Europa was geïntroduceerd. Hoewel de bloemen de eerste aandacht opeisen, valt ook op de rest van het schilderij veel te beleven, zoals de met zorg weergegeven barsten en groeven in de natuurstenen nis of het snoezige muisje dat een gevallen blaadje inspecteert.

Waarom gesteund

Het Rijksmuseum bezit een van de belangrijkste collecties vroege Nederlandse stillevenschilderkunst ter wereld. Die collectie is grotendeels gevormd met steun van de Vereniging Rembrandt. Zo hielp zij het museum in het laatste kwart van de vorige eeuw bij de aankoop van drie majestueuze stillevens van gedekte tafels, gemaakt door kunstenaars die op dit gebied tot de voorhoede behoorden: Pieter Claesz, Floris van Dijck en Willem Claesz Heda. Door de aankoop van dit glorieuze bloemstuk van Jacob Vosmaer kan het Rijksmuseum ook op het hoogste niveau een vroeg voorbeeld tonen van dat andere typisch Nederlandse specialisme binnen de stillevenschilderkunst.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, haar Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds), het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, een particulier en de Rijksmuseum International Circle

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!