
Collse watermolen
1884 Vincent van Gogh Het Noordbrabants Museum
- Kunstenaar
- Vincent van Gogh (1853 - 1890)
- Datering
- 1884
- Techniek
- Olieverf op doek
- Afmetingen
- 60,5 x 80 cm
- Museum
- Het Noordbrabants Museum
- Verzamelgebied
- 19de-eeuwse schilderkunst, Moderne kunst (ca. 1880-1950)
- Periode
- 1880-1950
- Gesteund in
- 2017
- Herkomst
- Veiling, New York (Sotheby’s), 14 november 2017, nr. 46; Het Noordbrabants Museum, Den Bosch, inv.nr. 17808
Beschrijving
De Collse watermolen is het eerste schilderij dat Vincent van Gogh maakte in zijn reeks van vier molens. Hij schilderde deze molen in mei 1884, de andere in de herfst van dat jaar. Op het schilderij is een watermolen in een landschap afgebeeld. Het is een uitgewerkt schilderij met een relatief groot formaat. In vergelijking met de andere schilderijen in de reeks en binnen Van Goghs Brabantse oeuvre is Collse watermolen een zonnig en kleurrijk landschap. Van Gogh schilderde de watermolen in werking: het water druipt van het linker rad af. Hoewel hij geen figuren toevoegde aan de voorstelling, roept de werkende molen een sfeer op van bedrijvigheid.
Waarom gesteund
De Collse watermolen van Van Gogh is zowel voor het Noordbrabants Museum als voor de regio een aanwinst van formaat, die past binnen de ambitie van het museum om significante topstukken te verwerven en Van Goghs Brabantse periode beter over het voetlicht te brengen. De Collse watermolen is de eerste van deze reeks. Met dit motief plaatste Van Gogh zich in de traditie van 17de-eeuwse landschapsschilders als Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema, kunstenaars die hij bewonderde. Een belangrijk argument voor steunverlening van de Vereniging Rembrandt is ook de cultuurhistorische waarde van dit werk. Waar veel andere door Van Gogh verbeelde motieven uit het Brabantse plattelandsleven zijn verdwenen, bestaat de eeuwenoude Collse watermolen nog altijd.
Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar Jheronimus Fonds), de provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds, alsmede dankzij een in 1999 nagelaten legaat door H.M.J. van Oppenraaij aan het museum
Vragen
Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!
Bulletin

Een vroege Van Gogh voor Het Noordbrabants Museum
Bulletin van de Vereniging Rembrandt, voorjaar 2018, pp. 28-30
DownloadBekijk het werk in context

Kunst in je inbox?
Op de hoogte blijven van schitterende aanwinsten als deze? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Inschrijven