Een hut of schaapskooi in het bos

ca. 1646-72 Adriaen van de Velde Rijksmuseum

Kunstenaar
Adriaen van de Velde (1636 - 1672)
Datering
ca. 1646-72
Techniek
zwart krijt, penseel en grijze en zwarte inkt, met witte dekverf op papier
Afmetingen
18,4 x 29,1 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
Prenten en Tekeningen
Periode
1600-1700
Gesteund in
1902
Herkomst
veiling collectie William Pitcairn Knowles, Amsterdam (F. Muller & Co.), 25-26 juni 1895, nr. 661; Rijksprentenkabinet, Amsterdam, 1902, inv.nr. RP-T-1902-A-4603

Van ons allemaal sinds 1902

De compositie van deze gedetailleerde tekening oogt toevallig, alsof de kunstenaar op een willekeurige plek in het bos is gaan zitten, en vastlegde wat hij zag. Zo is de vervallen hut niet volledig in beeld, maar afgesneden, zoals later in de fotografie normaal zou worden. Dat elk onderdeel van de compositie echter zorgvuldig is overwogen, blijkt uit details als de hellende bomengroep, die daardoor het perfecte tegenwicht vormt voor de half ingezakte constructie. Soortgelijke ruïneuze bouwsels komen vaker voor in het werk van Adriaen van de Velde, die gespecialiseerd was in landschappen met herderstaferelen. Deze hut doet sterk denken aan die op het schilderij in het Rijksmuseum. Dat we de hut daar van een andere kant zien, doet vermoeden dat dit bouwsel echt bestond, en dat Van de Velde er verschillende schetsen van maakte. Eén daarvan gebruikte hij voor het schilderij, een andere voor deze tekening.

Waarom gesteund

Deze tekening kon in 1895 worden verworven voor het Rijksprentenkabinet op de veiling van de Rotterdamse collectie Knowles dankzij een renteloos krediet dat de Vereniging Rembrandt beschikbaar stelde. Het ging in totaal om 15.000 gulden waarmee succesvol werd geboden op 240 nummers. De afbetaling duurde nog tot 1902, toen de laatste groep Knowles-tekeningen, waaronder dit blad, eigendom werd van het Rijksprentenkabinet. Naast fraaie werken van 'kleine' meesters als Van de Velde, werden op de veiling Knowles ook meerdere tekeningen van Rembrandt verworven, waaronder zijn Liggende leeuw.

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!