Jacob trekt bij Laban weg

1535 Cornelis Cornelisz Buys II Stedelijk Museum Alkmaar

Kunstenaar
Cornelis Cornelisz Buys II (ca. 1465/1570 - 1524/1532)
Datering
1535
Techniek
Olieverf op paneel
Afmetingen
94,1 x 108,9 cm
Museum
Stedelijk Museum Alkmaar
Verzamelgebied
Middeleeuwen en Renaissance
Periode
1500-1600
Gesteund in
2013
Herkomst
Kunsthandel Johnny van Haeften, Londen, 2013; Stedelijk Museum Alkmaar, inv.nr. 30654

Beschrijving

Op dit werk wordt het verhaal van Genesis 31 afgebeeld: Jacob verlaat met vrouwen, kinderen en kudde zijn schoonvader Laban, nadat hij jarenlang voor hem gewerkt heeft zonder redelijke beloning. Als de verstandhouding tussen de mannen verslechtert, krijgt Jacob in een droom van een engel de raad te vluchten naar Kanaän, zijn geboorteland. De Alkmaarse meester Cornelis Cornelisz Buys II (1495-1545) heeft een aantal episodes uit dit weinig verbeelde verhaal in een weids landschap geplaatst. Op de voorgrond loopt Jacob zelf, met tulband, naast de kamelen waarop zijn vrouwen Lea en Rachel zitten. Hierachter is links afgebeeld wat voorafging aan deze scène, en rechts hoe het verhaal eindigde.

Waarom gesteund

Door de aankoop van Jacob trekt bij Laban weg kan Stedelijk Museum Alkmaar een representatief beeld geven van het oeuvre van Cornelis Cornelisz Buys II. Hopelijk zal daarmee de waardering voor het werk van deze Alkmaarse meester en het inzicht in zijn plek tussen beter bekende kunstenaars als Jan van Scorel (1495-1562) en Maarten van Heemskerck (1498-1574) groeien. Op zaal zal het schilderij door zijn grootte en levendigheid een blikvanger zijn, een ideaal startpunt voor rondleidingen aan kinderen en volwassenen. Het getuigt bovendien prachtig van de overgangsfase van middeleeuwen naar renaissance.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, haar Stortenbeker Fonds en haar Themafonds Middeleeuwen [thans: Themafonds Middeleeuwen en Renaissance]), het VSBfonds en particuliere kunstliefhebbers

Vragen

Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Buys Jacob Laban Min
Jacob trekt bij Laban weg

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2013, pp. 20-23

Download
Cassatt The Letter

Kunst in je inbox?

Op de hoogte blijven van schitterende aanwinsten als deze? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven