Genealogie van de heren en graven van Culemborg

ca. 1590 Nicolaes de Kemp I (toegeschreven aan) Rijksmuseum

Kunstenaar
Nicolaes de Kemp I (toegeschreven aan) (ca. 1574 - 1646/1647)
Datering
ca. 1590
Techniek
Blinddruk, perkament, gouache, inkt, zilververf, goud en varkensleer
Afmetingen
42,2 x 31,2 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
Middeleeuwen en Renaissance, Prenten en Tekeningen
Periode
1500-1600
Gesteund in
2011
Herkomst
Kunsthandel Art Consult, Amsterdam, 2011; Rijksmuseum, Amsterdam, inv.nr. NG-2011-98

Beschrijving

De 55 perkamenten bladen van dit handschrift beschrijven de familiegeschiedenis van de heren van Culemborg. Het boek is gebonden in een band van varkensleer en heeft twee metalen sluitingen. Een allegorische titelpagina (frontispice) opent het manuscript, gevolgd door een blad waarop een heraut in wapenrok is afgebeeld. Vervolgens worden 26 generaties van het Gelderse adelgeslacht besproken (van de late middeleeuwen tot en met de late 16de eeuw), voorzien van gedetailleerde en kleurrijke portretten.

Waarom gesteund

Met de Genealogie van de heren en graven van Culemborg in haar collectie is het Rijksmuseum nog beter in staat een goed beeld te geven van de adellijke cultuur in de middeleeuwen. Bovendien zijn de verluchtingen van het manuscript van uitzonderlijke kwaliteit, waarmee het een mooie toevoeging is aan de collectie teken- en prentkunst. In Nederlandse collecties bevond zich nog geen adellijk genealogisch handschrift dat zo uitgebreid en verfijnd is als dit exemplaar.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Prenten en Tekeningen) en de BankGiro Loterij

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!