Stilleven met dode vogels

ca. 1620-30 Christoffel van den Berghe Zeeuws Museum

Kunstenaar
Christoffel van den Berghe (ca. 1590 - ca. 1628)
Datering
ca. 1620-30
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
32,7 x 52,5 cm
Museum
Zeeuws Museum
Periode
1600-1700
Gesteund in
2021
Herkomst
kunsthandel Rafael Valls, Londen; Zeeuws Museum, Middelburg, inv.nr. M21-008

Van ons allemaal sinds 2021

Van de Zeeuwse kunstenaar Christoffel van den Berghe zijn maar weinig schilderijen bekend. Dit stilleven bevat verschillende toonbeelden van fragiliteit: porselein, glas, bloemen en vogels. Van den Berghe heeft het verendek van elke vogel met veel zorg weergegeven, waardoor ze vrijwel allemaal gedetermineerd kunnen worden. Uiterst links ligt een ijsvogel, keurig parallel aan de balustrade, bijna alsof hij is opgebaard. Zijn lotgenoten moeten het zonder die waardigheid stellen: zij zijn opeengehoopt of liggen ondersteboven. Die nonchalance laat zich eigenlijk niet rijmen met de schoonheid en kwetsbaarheid van deze dieren.

Waarom gesteund

Aan het begin van de 17de eeuw was Middelburg een belangrijke havenstad, die qua rijkdom alleen door Amsterdam werd overtroffen. Deze welvaart resulteerde in een bloeiende plaatselijke schilderschool, waar Christoffel van den Berghe deel van uitmaakte. Hij leerde het vak vermoedelijk bij de stillevenspecialist Ambrosius Bosschaert I. Hoewel Bosschaert in de Nederlandse museumcollecties relatief goed is vertegenwoordigd, bezat nog geen enkel Nederlands museum een geschilderd stilleven van zijn getalenteerde leerling. Dankzij deze aankoop - een primeur voor Middelburg - kan het Zeeuws Museum de lokale schilderschool voortaan beter voor het voetlicht brengen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dorodarte Kunst Fonds), de Stichting Vrienden van het Zeeuws Museum en de VriendenLoterij

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

2021 03 25 Afbeelding C van den Berghe Stilleven klein
Primeur voor Middelburg

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, voorjaar 2022, pp. 28-30

Download