Zilveren tabakspot van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde

1761 Nicolaas van Diemen (toegeschreven aan) Amsterdam Museum

Kunstenaar
Nicolaas van Diemen (toegeschreven aan)
Datering
1761
Techniek
Zilver
Afmetingen
H 15,3 cm
Museum
Amsterdam Museum
Verzamelgebied
Toegepaste kunst en Design, Zilver
Periode
1700-1800
Gesteund in
2006
Herkomst
Collectie E.J.C. Kamerling, Vorden, 2006; Amsterdam Museum, inv.nr. KA 22098

Beschrijving

De rechthoekige tabakspot is vierzijdig gebombeerd, heeft afgeschuinde, inspringende hoeken en rust op vier omkrullende pootjes in de vorm van rocailles. Op elke zijde van het lichaam bevindt zich een gegraveerde decoratie van cartouches en bladwerk. Langs de onderrand van de pot zijn in reliëf opengewerkte randen van rocailles en c-voluten aangebracht. Het gewelfde deksel is voorzien van vier gegraveerde bladdecoraties; de knop is uitgevoerd in de vorm van een gestileerde vlam of bloemknop.

Rondom de buik is een gegraveerde tekst aangebracht, die luidt: Door den Heer PETRUS CAMPER, A.L.M. Phil: Doctor Anatomiae, Chirurgiae et Medic: Professor, is deez ter gedagtenisse geschonken aan het Collegium Chirurgicum, als Overlieden ware P.T. CURTENIUS, Ns: VAN DER MEULEN, Pr: JAS, L. LOTHZ, Abm: RICHARD, en Js: STYGER. den 25 April 1761.
De inscriptie memoreert het afscheid van professor Petrus Camper (1722-1789), hoogleraar in de anatomie en chirurgie te Amsterdam en adjunct-chirurgijn van justitie en hoogleraar in de geneeskunde, als praelector van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde. De andere namen behoren toe aan de overlieden van het gilde die in 1761 in functie waren.

Waarom gesteund

Tabakspotten behoorden in de 18de eeuw tot de reguliere productie van menige Amsterdamse zilversmid. Ze werden destijds in verschillende modestijlen vervaardigd. Het belang van de door het Amsterdam Museum verworven tabakspot van Nicolaas van Diemen ligt niet in de eerste plaats in de artistieke kwaliteit van vorm of decoratie, maar in de contemporaine gelegenheidsgravering en de daarmee samenhangende herkomst van het Amsterdamse Collegium Chirurgicum. Het kunstbezit van het voormalige Chirurgijnsgilde behoort tot de grootste schatten van het Amsterdams Museum. Kansen om een dergelijk historisch ensemble verder te versterken doen zich zelden voor. De mogelijkheid die het op de markt komen van de zilveren tabakspot bood is door het museum dan ook met beide handen aangegrepen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Diemen Tabakspot
Zilveren tabakspot van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde
Download