DSC05893
Kunst 22 december 2020

Iconisch werk El Anatsui aangekocht voor de Collectie Nederland

Het is niet alleen een primeur voor Stedelijk Museum Amsterdam, maar ook voor de Collectie Nederland: de imposante wandsculptuur In the World But Don’t Know the World, die het museum mede dankzij een ruimhartige bijdrage van de Vereniging Rembrandt heeft verworven. De aankoop kwam tot stand in samenwerking met Kunstmuseum Bern.

Anatsui 2

Interview met Rein Wolfs en Fusien Bijl de Vroe over de nieuwste aanwinst van Stedelijk Museum Amsterdam


Wandsculpturen

De Ghanese beeldhouwer El Anatsui (1944), die in Nigeria woont en werkt, maakt sinds 1999 kunstwerken van materialen als gebruikte flesdoppen en sluitzegels. Het gaat vaak om duizenden voorwerpen, die hij samen met zijn assistenten bewerkt tot verschillende vormen, waarna ze met koperdraad worden aaneengeregen. Zo ontstaan grote wandtapijtachtige sculpturen, waarbij de kunstenaar geen specifieke ophanginstructies hanteert. Omdat Anatsui gelooft dat in iedereen een kunstenaar schuilt, is elke tentoonstellingsmaker vrij om de kunstwerken naar eigen inzicht te presenteren.

Dwarsverbanden

De decoratieve patronen in Anatsui’s wandsculpturen gaan vaak terug op motieven in traditionele Ghanese kente-textiel, terwijl zijn materiaalkeuze verwijst naar verschillende historische dwarsverbanden tussen Afrika, Europa en Amerika. Zo gebruikt Anatsui doppen van rumflessen, een drank die ooit door Europeanen naar Afrika is gebracht, maar waarvan de grondstoffen afkomstig waren van plantages in West-Indië. Het is een wrang feit dat die plantages vaak bewerkt werden door tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen die oorspronkelijk uit Afrika kwamen.

El Anatsui Stedelijk Museum Amsterdam

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009 | aluminium en koperdraad, 560 x 1000 cm | Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Bern | gesteunde aankoop uit 2020

Bijzondere samenwerking

El Anatsui ontving in 2009 al de Prins Claus Prijs, maar zijn kunst was tot op heden nog niet vertegenwoordigd in een Nederlands museum. Met de aankoop van het imposante In the World But Don’t Know the World is de kunstenaar in één klap op magnifieke wijze gerepresenteerd in de Collectie Nederland. Stedelijk Museum Amsterdam verwierf het werk samen met Kunstmuseum Bern, waar eerder dit jaar een grote overzichtstentoonstelling van El Anatsui te zien was. Het kunstwerk zal afwisselend in Amsterdam en in Bern worden getoond.

Met dank aan

Deze aankoop is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Themafonds Naoorlogse en Hedendaagse kunst, haar Van Rijn Fonds en haar Coleminks Fonds), het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stiftung GegenwART en de collectie Sigg.

Meer weten? Klik hier.