Cornelis van Haarlem keukenstuk installatie
Kunst 18 juli 2023

Keukenstuk voor Frans Hals Museum

Voor zover bekend is van Cornelis van Haarlem (1562-1638) maar één keukenstuk bewaard gebleven. Mede dankzij steun van de Vereniging Rembrandt is het Frans Hals Museum voortaan de trotse eigenaar van dit schilderij, dat nergens beter op zijn plek is dan in Haarlem.

Cornelis van Haarlem Keukenstuk

Cornelis Cornelisz van Haarlem, Keukenstuk, 1596 | olieverf op doek, 137 x 198 cm | Frans Hals Museum, Haarlem | gesteunde aanwinst uit 2023 |

Benieuwd naar de betekenis van de voorstelling? Lees hier meer.

Een uitzonderlijk schilderij

Cornelis van Haarlem speelde rond 1590 een belangrijke rol in het kunstleven van de Noordelijke Nederlanden. De schilder is vooral bekend om zijn Bijbelse en mythologische voorstellingen, bevolkt door gespierde figuren in complexe houdingen. Het nu aangekochte werk behoort tot een ander genre, dat van het zogeheten 'keukenstuk', waarin rijk gevulde keukens centraal staan. Op het schilderij zien we een keukenmeid en een man - mogelijk een pluimveehandelaar - die haar indringend aankijkt. Ze worden omringd door allerlei soorten vlees, vis, fruit en groenten, en zelfs door een schildpad, die de schilder heel realistisch heeft weergegeven.

Thuis in Haarlem

Het keukenstuk is niet alleen een belangrijke aanwinst vanwege de zeldzaamheid in het oeuvre van Cornelis. Minstens zo bijzonder is de voorstelling, die bestaat uit onderdelen die later in de 17de eeuw zouden uitgroeiden tot zelfstandige genres. Lidewij de Koekkoek, directeur van het Frans Hals Museum: 'Het enige bewaarde keukenstuk van Cornelis van Haarlem hoort natuurlijk in Haarlem thuis. In dit overvloedige schilderij zien we als het ware het stilleven, het vrolijk gezelschap en het amoureuze koppel als zelfstandig genre in de schilderkunst van de Noordelijke Nederlanden ontstaan. Een fascinerende kraamkamer van vernieuwingen. We zijn dolblij met deze aanwinst en danken al onze begunstigers voor hun royale steun.'

Restauratie

Het schilderij is tot circa september 2024 te bewonderen in het museum. Daarna wordt het werk gerestaureerd, waarbij onder meer oude overschilderingen zullen worden verwijderd. In het voorjaar van 2025 keert het schilderij in oude luister terug op zaal. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Theodora Fonds, de Van Toorn Scholten Stichting, de Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum en een particulier fonds van het Frans Hals Museum.

Meer weten over deze aanwinst? Klik hier.