Inv 1221 Berchem Herfst
Kunst 17 juni 2019

Mauritshuis maakt seizoenenserie compleet

Het Mauritshuis heeft drie schilderijen van Nicolaes Berchem aangekocht. Het gaat om allegorische voorstellingen waarin de seizoenen lente, herfst en winter zijn verbeeld. Omdat de Zomer zich al in de collectie bevond, kan het Mauritshuis nu de volledige reeks laten zien.

Berchem4
Oorspronkelijke setting

Deze seizoenenserie is rond 1670 gemaakt voor het huis van een Amsterdamse verzamelaar. Daar hebben ze als bovendeurstukken gefungeerd. Het Mauritshuis gaat de schilderijen in een soortgelijke setting laten zien, om bezoekers een indruk te geven van de manier waarop vermogende particulieren in de tweede helft van de 17de eeuw hun huizen decoreerden.

Herkomst

De reeks is aan het eind van de 19de eeuw uit elkaar gevallen. Uit herkomstonderzoek van de drie nu aangekochte schilderijen zijn geen aanwijzingen naar boven gekomen dat ze tijdens de oorlog zijn verhandeld. Het onderzoek naar de Zomer, dat in 1944 in Den Haag is geveild, is nog altijd gaande. Zie hier voor de meest recente herkomstinformatie.

Met dank aan

De aankoop – die al plaatsvond in 2018 maar nu pas wordt gepresenteerd – is mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst en haar Fonds 1931) en de BankGiro Loterij.

Meer weten? Klik hier.