DRIFT Volkswagen Beetle 1980 2
Kunst 11 augustus 2022

Volkswagen Beetle 1980 van DRIFT voor Stedelijk Museum Amsterdam

Hoewel uit dezelfde materialen en in dezelfde verhoudingen opgebouwd, is de wereldberoemde Duitse kever in het kunstwerk van DRIFT onherkenbaar. En dat is precies de bedoeling. DRIFT ontleedde en rangschikte de materialen van de auto in een kunstzinnige abstractie, waardoor de kijker zich bewust wordt van het menselijk verbruik van bronnen en grondstoffen voor de producten die ons leven veraangenamen.
TDA01926

DRIFT, Volkswagen Beetle 1980, 2018 | diverse materialen, H 105 cm, B 311 cm | Stedelijk Museum Amsterdam | gesteunde aankoop uit 2022

Tech Art

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, de oprichters van het Amsterdamse DRIFT, werken met 64 medewerkers op het kruispunt van natuur, technologie en kunst. Zij vertalen natuurlijke fenomenen met behulp van technologie naar ervaringsgerichte ‘tech art’, waarmee ze het contact tussen mens en natuur willen herstellen.

Paardenbloemen

Lonneke Gordijn brak door met ledlampen van handgeplukte paardenbloempluisjes, een installatie die ze later met Ralph Nauta uitwerkte tot een groot modulair lichtsysteem. Die verbinding van natuur en techniek is kenmerkend voor de kunst van DRIFT. Waar in veel doemscenario’s van de toekomst de natuurlijke en technologische wereld tegenover elkaar staan, smelten ze bij DRIFT samen. Dat is in veel van hun installaties direct zichtbaar. In Franchise Freedom (2017) – over de spanning tussen vrijheid en sociaal gedrag – vliegen 300 lichtdrones op biologische algoritmes als een zwerm spreeuwen door de avondlucht. In Shylight (2018) imiteren lampen op elegante wijze het gedrag van open- en dichtgaande bloemen.

DRIFT steunafbeelding
© Ossip van Duivenbode

DRIFT, Franchise Freedom, 2017 | installatie bestaande uit 300 lichtdrones | uitvoering in 2017 op Miami Beach

Materialism

In vergelijking met deze kinetische sculpturen is Volkswagen Beetle 1980 (uit de serie Materialism) opvallend statisch, maar de gedachte erachter is duidelijk des DRIFTs. Als doorgewinterde consumenten zien wij van gebruiksvoorwerpen zoals PET-flessen, potloden of fietsen alleen de functie nog – voor de grondstoffen ervan zijn we blind geworden. Door die alledaagse producten te ‘de-produceren’ tot hun materiële essenties, dwingt DRIFT ons de grondstoffen ervan weer te zien.

Stedelijk Museum Amsterdam

DRIFT wordt wereldwijd door toonaangevende musea verzameld en op belangrijke exposities getoond. In Nederland bezitten het Rijksmuseum en Museum Voorlinden enkele van hun werken. Het Stedelijk Museum Amsterdam had al één werk van DRIFT in de collectie: Fragile Future Chandelier 3.5. Bij de aankoop van Volkswagen Beetle 1980 – het tweede sleutelwerk voor het Stedelijk - heeft DRIFT bovendien twee kleinere werken uit de serie Materialism geschonken: Gloeilamp en Materialism LED. Zo verwierf het museum in één klap een ensemble dat naadloos aansluit bij het verzamelbeleid, waarin vraagstukken over het klimaat en duurzaamheid een grote rol spelen.

Volkswagen Beetle 1980 is tot 4 september 2022 te zien op de tentoonstelling It’s our F***ing Backyard. Designing Material Futures.

Met dank aan

Deze aankoop was mogelijk dankzij steun van de Vereniging Rembrandt.

Meer weten over deze aanwinst? Klik hier.

Chandelier Studio Drift

DRIFT, Fragile Future Chandelier 3.5, 2012 | fosforbrons, LEDs en paardenbloemzaden, diverse afmetingen | Stedelijk Museum Amsterdam