Kunstenaar
Louise Bourgeois (1911 - 2010)
Datering
2003
Techniek
staal, roestvrij staal, aluminium, hout, jute, textiel en ijzerwaren
Afmetingen
H 252,7 cm
Museum
Kunstmuseum Den Haag
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst, Beeldhouwkunst
Periode
1950-nu
Gesteund in
2010
Herkomst
kunsthandel Cheim & Read, New York, 2011; Kunstmuseum Den Haag, objectnr. 1030062

Van ons allemaal sinds 2010

Vanaf 1986 begint Louise Bourgeois met het maken van haar zogenaamde Cells, afgesloten kooien of kamers die een andere dimensie geven aan het begrip sculptuur. Deze serie vormt het belangrijkste deel van haar late oeuvre. Naast hun eigen betekenis en verwijzingen naar verschillende aspecten van Bourgeois’ jeugd, vormen de Cells een volledig nieuwe categorie binnen de sculptuur. Veel van deze cellen zijn opgetrokken uit een grijs rasterwerk, dat doet denken aan de beeldhouwkunst van minimal art. Het is opvallend dat binnenin de Cells regelmatig sculpturen zijn te vinden die het predicaat klassiek verdienen, gecombineerd met alledaagse voorwerpen of werktuigen uit een naaiatelier.

'My childhood has never lost its magic, it has never lost its mystery, and it has never lost its drama.'

Louise Bourgeois

Waarom gesteund

Louise Bourgeois wordt sinds een aantal decennia gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste en vroege 21ste eeuw. In Nederlandse musea was haar werk desalniettemin slecht vertegenwoordigd. Kunstmuseum Den Haag is bijzonder trots dat het Cell XXVI kon toevoegen aan zijn collectie. Bourgeois heeft ongeveer 38 Cells gemaakt en daarvan bevindt zich nog maar een handvol in private handen. Alle andere Cells zijn verspreid over museale collecties in de hele wereld. De aankoop is direct vanuit de studio van de kunstenaar gedaan met oog op de tentoonstelling Hans Bellmer-Louise Bourgeois. Double Sexus, die in 2010-11 in het museum was te zien.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, het SNS Reaal Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!