Cell XXVI

2003 Louise Bourgeois

0 38 1247 2010 1 1 1
Kunstenaar
Louise Bourgeois (1911 - 2010)
Datering
2003
Techniek
Staal, roestvrij staal, aluminium, hout, jute, textiel en ijzerwaren
Afmetingen
H 252,7 cm
Museum
Kunstmuseum Den Haag
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst, Beeldhouwkunst
Periode
1950-nu
Gesteund in
2011
Herkomst
Kunsthandel Cheim & Read, New York, 2011; Kunstmuseum Den Haag, objectnr. 1030062

Vanaf 1986 begint Louise Bourgeois (1911-2010) methet maken van haar zogenaamde Cells; afgesloten kooien of kamers die een andere dimensie geven aan het begrip sculptuur. Deze serie vormt een belangrijkste deel vanhaar late oeuvre. Naast huneigen betekenis en verwijzingennaar verschillende aspecten vanBourgeois’ jeugd, vormen de Cellseen volledig nieuwe categorie binnende sculptuur. Veel van de cellen zijn opgetrokkenuit een grijs rasterwerk, dat doetdenken aan de beeldhouwkunst vande minimal art kunstenaars. Het isopvallend dat binnenin de Cellsregelmatig sculpturen zijn te vindendie het predicaat klassiek verdienen,gecombineerd met alledaagsevoorwerpen of werktuigen uit eennaaiatelier.

My childhood has never lost its magic, it has never lost its mystery, and it has never lost its drama.

Louise Bourgeois, 1997

Waarom gesteund

Louise Bourgeois was tot haar dood de grand old lady van de hedendaagse kunst. Bourgeois wordt sinds een aantal decennia gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste en vroege 21ste eeuw. In Nederland was echter zelden een tentoonstelling aan dezekunstenares gewijd en haarwerk was slecht vertegenwoordigdin museale collecties. Het Kunstmuseum Den Haag is bijzonder trots dat hetCell XXVI hieraan kon toevoegen.Bourgeois heeft ongeveer 38 Cellsgemaakt, waarvan zich slechts vijf inprivate verzamelingen bevinden.De andere Cells zijn verspreidover museale collecties in de helewereld.De aankoop isdirect vanuit de studio van de kunstenares gedaan met oogop de tentoonstelling Hans Bellmer-Louise Bourgeois. DoubleSexus, die in 2010-2011 in het museum was te zien.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, het SNS Reaal Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum

Vragen

Ziet u een fout? Of hebt u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!