De pier van Boulogne-sur-Mer

1868 Édouard Manet

Vangoghmuseum S0507 S2002 3840
Édouard Manet (1832 - 1883)
Olieverf op doek
59,5 cm x 73,3 cm
Van Gogh Museum
19de-eeuwse schilderkunst, Impressionisme
Kunsthandel Giraud-Pissaro-Segalot, Parijs/New York, 2002; Van Gogh Museum, Amsterdam, inv.nr. S 507 S/2002

Manet heeft maar een paar marines geschilderd. Het tekent hem echter, dat hij zoiets als experiment ondernam en vrijwel meteen iets maakte dat tot de absolute top behoort van wat er op dat terrein is gepresteerd.

Toen deze Manet voor het Van Gogh Museum werd gekocht, was er maar één ander, weinig representatief schilderij van hem in Nederlands openbaar bezit. Dat die aankoop lukte, laat zien dat vrijwel niets onmogelijk is – al moesten daartoe veel partijen in korte tijd worden overtuigd en tot grote offers bewogen.

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Acquoy-Nairac Fonds), de BankGiro Loterij, het Ministerie van OCW, het Mondriaan Fonds, de Rabobank, het Prins Bernard Cultuurfonds, het VSBfonds en de Vincent van Gogh Stichting

Vragen

Ziet u een fout? Of hebt u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!