De vrolijke drinker

1629 Judith Leyster Rijksmuseum

Kunstenaar
Judith Leyster (1609 - 1660)
Datering
1629
Techniek
olieverf op doek
Afmetingen
89 x 85 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
1897
Herkomst
kunsthandel Franz Kleinberger, Parijs 1897; Rijksmuseum, Amsterdam, inv.nr. SK-A-1685 (sinds 1960 in bruikleen aan het Frans Hals Museum, Haarlem)

Van ons allemaal sinds 1897

In een overmoedige bui houdt deze vrolijke drinker zijn bierkan omhoog en kijkt de toeschouwer lachend aan. Zijn rode neus en wangen doen vermoeden dat dit niet zijn eerste drankje is. Naast hem staat een met zorg geschikte tafel met allerlei rokersbenodigdheden. De ene ondeugd dwingt tot de andere, dat begreep men toen ook al. De keuze van het onderwerp weerspiegelt de stijgende populariteit in de schilderkunst van de drinker als afzonderlijke figuur, een populariteit die tot ver in de 17de eeuw zou aanhouden.

Waarom gesteund

Bij aankoop van dit schilderij in 1897 was Judith Leyster nog een grote onbekende. Pas vier jaar eerder verscheen de eerste publicatie over haar leven en werk. De auteur, Cornelis Hofstede de Groot, bracht zeven schilderijen op haar naam, waaronder dit werk. Tegenwoordig kunnen er zo'n twintig werken aan Leyster worden toegeschreven. Een kwart daarvan bevindt zich in Nederlandse musea. Dat is iets om trots op te zijn, ook omdat ze op één na allemaal zijn verworven met steun van particuliere kunstliefhebbers.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!