Elegant gezelschap in een Hollandse renaissancezaal

1628 Dirck Hals, Dirck van Delen Frans Hals Museum

Kunstenaars
Dirck Hals (1591 - 1656)
Dirck van Delen (1604/05 - 1671)
Datering
1628
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
92,5 x 157 cm
Museum
Frans Hals Museum
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2021
Herkomst
veiling, Londen (Christie's), 8 juli 2021, nr. 22; Frans Hals Museum, Haarlem, inv.nr. Os 75-318

Van ons allemaal sinds 2021

Voor dit geschilderde festijn hebben twee kunstenaars hun krachten gebundeld. De figuren zijn van Dirck Hals - de jongere broer van Frans Hals - die gespecialiseerd was in taferelen van rijke jongelui die zich opperbest vermaken. Het interieur met de indrukwekkende perspectiefweergave is geschilderd door Dirck van Delen. Er zijn in totaal vijf soortgelijke werken van deze kunstenaars bekend, waarvan dit schilderij het grootste en meest ambitieuze voorbeeld is. Voor de 17de-eeuwse beschouwer was zo'n uitbundige scène vermoedelijk niet alleen een feest om naar te kijken, maar ook een herinnering dat grote welvaart kan leiden tot allerlei vormen van losbandigheid.

Waarom gesteund

Aan het begin van de 17de eeuw was Haarlem een belangrijk artistiek centrum, waar kunstenaars experimenteerden met nieuwe onderwerpen. Dit schilderij is een mengvorm tussen twee typen: het perspectiefstuk en het eigentijdse figuurstuk - dat laatste genre werd in belangrijke mate door Dirck Hals ontwikkeld. Als toonbeeld van Haarlemse innovatie is dit schilderij fantastisch op zijn plaats in het Frans Hals Museum, dat het werk vanaf 1948 in bruikleen had van het Rijk. In 2019 werd het schilderij gerestitueerd aan de erven van de laatste rechtmatige eigenaar, de Joodse verzamelaar Jacob Lierens. Zij lieten het twee jaar later veilen, waardoor het Frans Hals Museum de kans kreeg om dit sleutelstuk permanent aan zijn collectie toe te voegen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit en het Prins Bernhard Cultuurfonds), het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de Van Toorn Scholten Stichting, de BankGiro Loterij, het Fonds Marjon Ornstein, de Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum en een particulier fonds van het Frans Hals Museum

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Hals en Van Delen Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal
Feest in Haarlem

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2021, pp. 14-17

Download