Gezicht op Rhenen

1649 Jan van Goyen Stadsmuseum Rhenen

Kunstenaar
Jan van Goyen (1596 - 1656)
Datering
1649
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
67 x 98,5 cm
Museum
Stadsmuseum Rhenen
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2022
Herkomst
particuliere collectie, Duitsland; Stadsmuseum Rhenen, inv.nr. XXX

Van ons allemaal sinds 2022

Jan van Goyen maakte maar liefst 28 schilderijen van Rhenen. Hij moet de stad als artistiek motief erg interessant hebben gevonden, en de stadsgezichten werden blijkbaar door kopers gewaardeerd. Dit schilderij toont Rhenen gezien vanuit het zuidwesten. Het stedelijke silhouet wordt gedomineerd door de Cunerakerk en het ernaast gelegen Koningshuis, gebouwd in opdracht van 'winterkoning' Frederik van der Palts en zijn vrouw Elizabeth Stuart. Op de Nederrijn varen diverse boten, waaronder een veerpont.

Waarom gesteund

Het relatief jonge Stadsmuseum Rhenen bouwt met ambitie aan een sterke presentatie over de stedelijke geschiedenis, waarin een 17de-eeuws stadsgezicht van dit kaliber nog ontbrak. Daarom wilde het museum bijzonder graag dit werk van Jan van Goyen verwerven, dat volgens kenners een van de fraaiste in zijn soort is. Mede dankzij een genereuze gift van de Vereniging Rembrandt en een aanverwante crowdfundingscampagne, werd de droom van het museum werkelijkheid. Voortaan kan elke bezoeker van het Stadsmuseum de schoonheid van het 17de-eeuwse Rhenen bewonderen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds van de Utrecht & Gooi Cirkel, haar Alida Fonds en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, Stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis, Stichting Gebroken Lente Rhenen, H.P. Deys en J.H.C.T. Deys-Trijssenaar, Stichting Cuneragilde Rhenen, Jumbo Rhenen en andere begunstigers.

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Van Goyen Gezicht op Rhenen verkleind
Missie geslaagd

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2022, pp. 22-24

Download