Twee Italiaanse stadsgezichten

1714 Caspar van Wittel Museum Flehite

Van Wittel Rome na restauratie Ruben de Heer
© Ruben de Heer
Van Wittel Napels na restauratie Ruben de Heer
© Ruben de Heer
Kunstenaar
Caspar van Wittel (ca. 1653 - 1736)
Datering
1714
Techniek
olieverf op doek
Afmetingen
55 x 108 cm
Museum
Museum Flehite
Verzamelgebied
18de-eeuwse schilderkunst
Periode
1700-1800
Gesteund in
2021
Herkomst
particuliere collectie, Groot-Brittannië; Museum Flehite, Amersfoort

Van ons allemaal sinds 2022

De Amersfoorter Caspar van Wittel was rond 1700 in Italië zeer succesvol met zijn vernieuwende stadsgezichten. Deze waarheidsgetrouwe vedute zijn vaak vol leven. In het gezicht op Rome kijken we uit over de Tiber, richting de Engelenburcht. Vanaf een stukje rots op de voorgrond springt een zwemmer het water in. Verderop vaart een vissersboot. De bedrijvigheid op het Napolitaanse stadsgezicht met de Darsena heeft een iets minder idyllisch karakter: er wordt gewerkt aan boten en schepen. Rechts op de kade liggen twee kanonnen. Toch is er ook gelegenheid voor rust: uiterst links, op de achtersteven van een imposant schip, leest een man een boek.

Waarom gesteund

Caspar van Wittel was eeuwenlang vooral beroemd in het buitenland. Met name in Italië, waar de schilder carrière maakte, en in Groot-Brittannië, omdat zijn kunst daar bijzonder geliefd was. De Nederlandse musea bezaten slechts enkele tekeningen. Dat veranderde in 2017, toen Museum Flehite een gouache verwierf. Die aanwinst leidde tot een grotere wens: de aankoop van zo'n kostbare Italiaanse veduta, waarop Van Wittels roem gebaseerd is. Dankzij een genereuze gift van de Vereniging Rembrandt mag Museum Flehite zich nu eigenaar noemen van maar liefst twee vedute, waardoor de meester nu blijvend zal schitteren in zijn geboorteplaats.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stichting Het 'Meyjes-Fonds', haar Themafonds 18de-eeuwse schilderkunst en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, de Turing Foundation, de Oudheidkundige Vereniging Flehite/Fonds Bos, de Vrienden van Van Wittel en het Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Verkleind wittel castel del angelo
Aandenken uit Italië

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2022, pp. 30-33

Download