Fotoserie 'Joods leven in Amsterdam'

1957-59 Leonard Freed Joods Museum

Kunstenaar
Leonard Freed (1929 - 2006)
Datering
1957-59
Techniek
Zilvergelatinedrukken
Afmetingen
Diverse afmetingen
Museum
Joods Museum
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst, Fotografie en Video
Periode
1950-nu
Gesteund in
2012
Herkomst
Collectie mevrouw Brigitte Freed, Garrison (New York), 2012; Joods Historisch Museum, Amsterdam, 2012, inv. nr. JHM 12239-12249

Beschrijving

De collectie foto’s van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Leonard Freed (1929-2006) heeft een direct inhoudelijk belang voor iedere studie naar de naoorlogse Joodse cultuur in en om Amsterdam. Behalve de documentaire waarde bezit deze fotoserie van Leonard Freed ook een uitzonderlijke fotografische kwaliteit. Geen andere fotograaf dan Freed heeft het Joodse leven in Nederland zo intiem, direct en spontaan weten vast te leggen. Zijn dynamische, bijna filmische stijl van fotograferen toont een opvallend contrast met de heldere, maar vaak statische beelden van de Nederlandse fotografen in deze periode.

Waarom gesteund

Behalve een betekenisvolle toevoeging aan de collectie van het Joods Historisch Museum, zijn de foto’s ook een betekenisvolle aanwinst voor de Collectie Nederland. Waar het Joods Historisch Museum met de nieuwe aanwinst nog beter in staat is de bezoeker een beeld te geven van de naoorlogse Joodse cultuur, bevindt zich in de Collectie Nederland nu een tweede serie over minderheidsgroeperingen in ons land van deze grote Magnum-fotograaf.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij en enkele particulieren

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Freed
Joods Amsterdam door de lens van Leonard Freed

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2014, pp. 30-34

Download