Opposites of White

Kröller-Müller Museum
Naoorlogse en Hedendaagse kunst , Glas
1950-nu
Galerie Hauser & Wirth, Zürich, 2014; Kröller-Müller Museum, Otterlo, inv. nr. KM 133.928

Sinds de jaren negentig maakt Horn (1955) monumentale sculpturen van massief, gekleurd en ongekleurd glas, waarin ze speelt met gestolde kleur en de (on)grijpbaarheid van het reflecterende licht. Opposites of White bestaat uit twee 2000 kilo zware massieve vormen, die gedurende 24 uur in een mal zijn gegoten en in vier maanden uiterst langzaam zijn afgekoeld. De ruwe zijkanten laten de textuur van de mal zien, de bovenzijden zijn glad en glanzend, gedroogd aan de lucht. Hierdoor hebben de sculpturen een afwisselend messcherp vlak en een onpeilbare diepte, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Horn werkt bij dit soort sculpturen altijd in paren, om de kijker in de ‘ruimte’ van het werk te brengen en er zo meer bij te betrekken, maar ook om meer contrast en spanning in het werk te brengen. Er is geen hiërarchie tussen de onderdelen. De twee elementen, de een zwart, de ander kleurloos, hebben meer gemeen dan dat ze van elkaar verschillen.

Horns werk bouwt voort op de verworvenheden van de minimal art en de conceptuele kunst, maar heeft een poëtischer lading, vol associaties met de zichtbare werkelijkheid en met menselijke gemoedstoestanden. Het werk van Horn is tot nu toe in Nederland alleen verzameld door museum De Pont in Tilburg, dat niet beschikt over een dergelijke glassculptuur. Het verworven werk is daarom een wezenlijke toevoeging aan de rijke verzameling sculptuur in de minimalistische traditie van het Kröller-Müller Museum.

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Van Rijn Fonds, haar A. Quist-Rütter Fonds en haar P.H. Soeters Fonds voor 20ste-eeuwse Glaskunst), de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds

Als Kunst Je Lief Is Header 1920X1080
Uitgelicht

Bezoek meer dan 40 musea in een dag tijdens de tentoonstelling 'Als kunst je lief is'