Opposites of White

2006-07 Roni Horn

0 38 2264 2014 1 1 1
Kunstenaar
Roni Horn (1955)
Datering
2006-07
Techniek
Zwart en kleurloos glas
Afmetingen
Elk Ø 142 cm
Museum
Kröller-Müller Museum
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst, Glas
Periode
1950-nu
Gesteund in
2014
Herkomst
Galerie Hauser & Wirth, Zürich, 2014; Kröller-Müller Museum, Otterlo, inv.nr. KM 133.928

Sinds de jaren negentig maakt Horn (1955) monumentale sculpturen van massief, gekleurd en ongekleurd glas, waarin ze speelt met gestolde kleur en de (on)grijpbaarheid van het reflecterende licht. Opposites of White bestaat uit twee 2000 kilo zware massieve vormen, die gedurende 24 uur in een mal zijn gegoten en in vier maanden uiterst langzaam zijn afgekoeld. De ruwe zijkanten laten de textuur van de mal zien, de bovenzijden zijn glad en glanzend, gedroogd aan de lucht. Hierdoor hebben de sculpturen een afwisselend messcherp vlak en een onpeilbare diepte, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Horn werkt bij dit soort sculpturen altijd in paren, om de kijker in de ‘ruimte’ van het werk te brengen en er zo meer bij te betrekken, maar ook om meer contrast en spanning in het werk te brengen. Er is geen hiërarchie tussen de onderdelen. De twee elementen, de een zwart, de ander kleurloos, hebben meer gemeen dan dat ze van elkaar verschillen.

Waarom gesteund

Horns werk bouwt voort op de verworvenheden van de minimal art en de conceptuele kunst, maar heeft een poëtischer lading, vol associaties met de zichtbare werkelijkheid en met menselijke gemoedstoestanden. Het werk van Horn is tot nu toe in Nederland alleen verzameld door museum De Pont in Tilburg, dat niet beschikt over een dergelijke glassculptuur. Het verworven werk is daarom een wezenlijke toevoeging aan de rijke verzameling sculptuur in de minimalistische traditie van het Kröller-Müller Museum.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Van Rijn Fonds, haar A. Quist-Rütter Fonds en haar P.H. Soeters Fonds voor 20ste-eeuwse Glaskunst), de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds

Vragen

Ziet u een fout? Of hebt u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Horn
Eigenzinnig spel met de ambigue eigenschappen van glas

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, voorjaar 2015, pp. 38-40

Download