Portret van Theodorus Schrevelius

1617 Frans Hals Frans Hals Museum

Kunstenaar
Frans Hals (1582/1583 - 1666)
Datering
1617
Techniek
olieverf op koper
Afmetingen
15,5 x 12 cm
Museum
Frans Hals Museum
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2003
Herkomst
kunsthandel J.R. Bier, Haarlem, 2003; Frans Hals Museum, Haarlem, inv.nr. OS 2003-18

Van ons allemaal sinds 2003

Eigenlijk kijkt de Haarlemse schrijver Schrevelius niet naar ons, maar naar zijn lezers. Dit vlot geschilderde portretje is namelijk gemaakt als voorbeeld voor een prent die in Schrevelius' boeken werd opgenomen. Een voorloper van de auteursfoto dus, zodat lezers wisten hoe de schrijver eruit zag. Hals heeft zijn stadsgenoot vastgelegd in een pose die zowel gedistingeerd als levendig is. Schrevelius kijkt ons enigszins onderzoekend aan, alsof we zojuist zijn aandacht hebben gevraagd. Hij kan elk moment het boekje weer openslaan en verdergaan met lezen.

Waarom gesteund

Frans Hals is in de Nederlandse museumcollecties van oudsher goed vertegenwoordigd. Dat maakte het extra jammer dat geen enkel Nederlands museum zo'n ontwerp voor een portretprent bezat, terwijl Hals er meer dan 30 heeft geschilderd. Dit exemplaar was een prachtige aanwinst voor het Frans Hals Museum: Schrevelius schreef namelijk een belangrijk boek over de Haarlemse stadsgeschiedenis waarin hij Frans Hals roemt. Dat het portretje niet eigenhandig zou zijn, zoals een omstreden Hals-kenner beweerde, kon na restauratie en technisch onderzoek definitief naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stortenbeker Fonds), de Mondriaan Stichting, het VSB fonds en Vrienden van het Frans Hals Museum

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Schrevelius uitgesneden bulletin
Portret van Theodorus Schrevelius

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2003, pp. 9-11

Download