Rue Nôtre-Dame, Parijs

1866 Johan Barthold Jongkind Rijksmuseum

Kunstenaar
Johan Barthold Jongkind (1819 - 1891)
Datering
1866
Techniek
Olieverf op doek
Afmetingen
39 x 47 cm
Museum
Rijksmuseum
Verzamelgebied
19de-eeuwse schilderkunst, Impressionisme
Periode
1800-1880
Gesteund in
2006
Herkomst
Veiling, New York (Sotheby's), 7 november 2006, nr. 1; Rijksmuseum, Amsterdam, inv. nr. SK-A-4996

Beschrijving

De straat is zonder commentaar geschilderd. Er is weinig leven, een fiacre (huurrijtuig) en een vrouw bewegen zich weg van de beschouwer. Karrensporen trekken lijnen op de half verharde weg, de drollen van een paard liggen onceremonieus op de voorgrond. De straat is architectonisch nauwelijks interessant en de huizen staan ongeordend naast elkaar, zoals vaker aan de rand van de stad. Straat en bebouwing maken nog een half-landelijke indruk. Johan Barthold Jongkind biedt geen anekdote of sentiment om de beschouwer tegemoet te komen, en toont niets dan de aanblik van die stille straat, midden op de dag. Het palet is licht en blond. Met behulp van sterke contrasten tussen lichte en donkere partijen bereikt de schilder een effect van vanzelfsprekendheid, alsof hij hier toevallig op dit moment verzeild is geraakt.

Hij toont ons schetsen van de straten van Parijs waarop het lijkt alsof een tovenaar het glorieuze grijs en blauw-geel van de Parijse pleisterkalk heeft vastgelegd in een stralende en doorschijnende atmosfeer.

Edmond de Goncourt (1822-1896), schrijver

Waarom gesteund

In november 2006 kocht het Rijksmuseum het zonovergoten Rue Nôtre-Dame, Parijs van Johan Barthold Jongkind (1819-1891). Het doek is als bruikleen uit Nederlands particulier bezit op vele belangrijke overzichtstentoonstellingen van Jongkinds oeuvre getoond en stond al jaren op het verlanglijstje van het museum. De schilder was weliswaar al met enkele schilderijen en tekeningen in de verzameling van het Rijksmuseum opgenomen, maar niet op het niveau van dit sprankelende doek uit 1866.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij​ en het Rijksmuseum Fonds

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!