Zeegezicht met schepen

ca. 1660 Jan van de Cappelle Mauritshuis

Kunstenaar
Jan van de Cappelle (1626 - 1679)
Datering
ca. 1660
Techniek
Olieverf op paneel overgebracht op doek
Afmetingen
88,5 x 113,5 cm.
Museum
Mauritshuis
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
2007
Herkomst
Particuliere collectie, Duitsland, 2007; Mauritshuis, Den Haag, inv. nr. 1155

Beschrijving

Het grote Zeegezicht met schepen is karakteristiek voor de Amsterdamse marineschilder Jan van de Cappelle (1626-1679). Schepen van verschillende aard en grootte liggen in groepjes bijeen op kalm water. Zeelui zijn in de weer met hun schepen en hun vracht, ze roken een pijpje of zijn met elkaar in gesprek. Dit alles wordt subtiel weerspiegeld in het gladde wateroppervlak, terwijl de volle zeilen een lichte wind verraden. Van de Cappelle heeft voor de zee en de lucht koele zilvergrijze tinten gebruikt en bruintinten voor de schepen, een bescheiden palet dat kenmerkend is voor al zijn schilderijen. In zijn weergave van de natuur wist de schilder een monumentaliteit en verstilling te bereiken die typerend is voor de zogenoemde ‘klassieke’ fase in de Hollandse landschapsschilderkunst, omstreeks 1650.

Waarom gesteund

Met Zeegezicht met schepen kan het Mauritshuis Jan van de Capelle voor het eerst in volle glorie tonen. Hoewel enkele Nederlandse musea al werk van Van de Cappelle in de collectie hadden, kon geen van deze de roem die de schilder genoot in zijn eigen tijd voldoende illustreren. Ondanks de prachtige marines die zich reeds in de verzameling van het Mauritshuis bevonden, miste een monumentaal stuk om deze verzameling te bekronen. Van de Cappelles Zeegezicht met schepen is daarom niet alleen een welkome aanvulling op de collectie van het Mauritshuis, maar vormt tegelijkertijd een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij de nalatenschap van de heer en mevrouw Kamerbeek-Walenkamp), de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, het legaat van mevrouw A.C. van Agtmaal, het inisterie van OCW, de Stichting VSBfonds, de Stichting Vrienden van het Mauritshuis en het SNS-Reaal Fonds

Vragen

Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Cassatt The Letter

Kunst in je inbox?

Op de hoogte blijven van schitterende aanwinsten als deze? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven