Een grote kracht van de Vereniging Rembrandt is dat zij op korte termijn substantiële steun kan bieden bij een beoogde kunstaankoop. Om dat te kunnen blijven doen, is zij steeds meer afhankelijk van inkomsten uit erfstellingen en legaten.

Snel en doorslaggevend

De Vereniging Rembrandt ontvangt regelmatig aanvragen voor steunverlening waarbij snel moet worden gehandeld. In veel van die gevallen gaat het om kansen die eigenlijk niet mogen worden gemist, zoals de aankoop van een 17de-eeuwse Japanse lakkist voor het Rijksmuseum in 2013. Dat de Vereniging van doorslaggevende betekenis kan blijven bij aankopen van dit formaat, heeft zij voor een groot deel te danken aan degenen die haar benoemen in hun testament. Erfstellingen en legaten bepalen in steeds grotere mate wat de Vereniging kan betekenen voor onze gezamenlijke kunstcollecties.

Detail Lakkist

Koami-werkplaats (toegeschreven aan), Kist (detail), ca. 1635-45, hout, lakwerk, goud- en zilverfolie, kristal, zilver en koper, 63,5 x 144,5 x 73 cm. Rijksmuseum, Amsterdam - gesteund in 2013

Dit verloren gewaande meesterwerk van Japans lakwerk, waar specialisten van het Rijksmuseum jaren naar op zoek waren geweest, dook opeens op bij een veiling in Frankrijk. Het Rijksmuseum had slechts een aantal dagen om de benodigde miljoenen bij elkaar te brengen om dit spectaculaire kunstvoorwerp te kunnen verwerven. Mede dankzij een ruimhartige en snelle toezegging van de Vereniging Rembrandt kon het Rijksmuseum het winnende bod uitbrengen.

‘Met een nalatenschap aan de Vereniging Rembrandt, hoe klein of hoe groot ook, kunt u uw liefde voor kunst laten voortleven.’


Fusien Bijl de Vroe directeur Vereniging Rembrandt
Vormen van nalaten

Er zijn verschillende manieren waarop u na uw overlijden een bijdrage kunt leveren aan de missie van de Vereniging Rembrandt. Wist u bijvoorbeeld dat u met uw nalatenschap - afhankelijk van de grootte - een Fonds op Naam kunt oprichten? Voor informatie over de mogelijkheden tot nalaten en de fiscale voordelen, klik op de blauwe knop hieronder. Tip: lees eerst het interview met Leonie Pels Rijcken, secretaris van de Vereniging Rembrandt.

Hoe kan ik nalaten?
9 Vereniging Rembrand 100217 Bijgesneden
Nalaten aan de Vereniging Rembrandt: vragen en antwoorden

Interview met Leonie Pels Rijcken uit de publicatie Voor later. Nalaten aan de Collectie Nederland (2017).

Download
Musscher Grijs

(links) Onbekende maker, Familiepenning, 1688, goud, Ø 9 cm, Rijksmuseum, Amsterdam - gesteund in 2008
(rechts) Michiel van Musscher, Isaac Pontanus schenkt zijn kleinzoon Hendrik van Beek een gouden penning, 1689, olieverf op tin, Ø 9 cm, Rijksmuseum, Amsterdam - gesteund in 2008

Net als iedere grootouder wilde de 17de-eeuwse Amsterdamse predikant Isaac Pontanus de best mogelijke toekomst voor zijn kleinkind. Hij gaf hem om die reden voor zijn verjaardag een gouden penning met daarin belangrijke levenslessen gegraveerd. De overhandiging van deze penning liet hij vastleggen in een portretje van dezelfde vorm en hetzelfde formaat. Penning en portret konden in 2008 gezamenlijk met steun van de Vereniging Rembrandt worden aangekocht. Dit unieke ensemble staat symbool voor de rol die musea in de samenleving hebben: het doorgeven van kennis en schoonheid aan toekomstige generaties. De Vereniging Rembrandt is er om musea in die rol te ondersteunen.

Bekijk ook

Lid worden

Lid worden
Ophangen Van Doesburg Zonderlogo Verkleind 1
Leeuw Van Rembrandt Detail
Rembrandtjaar 2019

39 Rembrandts in Nederland, met dank aan onze leden.

Meer informatie