In deze zaal gaan kleurrijke organische glasvormen in gesprek met een zilveren theeservies.

Dit servies van de Oostenrijkse architect Hans Hollein maakt deel uit van de serie Tea & Coffee Piazza van de Italiaanse firma Alessi. Alle elf exemplaren van verschillende internationale architecten zijn gebaseerd op hetzelfde idee: het creëren van een zilveren plein met daarop bebouwing. Alessandro Mendini had de leiding over dit project. Hij zou later de hoofdarchitect van dit museum worden.

De postmodernistische stijl van dit servies lijkt op het ontwerp van het Groninger Museum te anticiperen. De vijf delen (koffiekan, theepot, melkkannetje, suikerschaaltje en dienblad) weerklinken in het langgerekt eiland met daarop vier paviljoens.

De geometrische vormen van Hollein contrasteren hier met de felgekleurde organische vormen in de Grand Stairwell Installation van Dale Chihuly. De indrukwekkende installatie transformeert de trapzaal waarin het hangt, maar gaat tegelijkertijd op in de architectuur van het gebouw.

Als het architectonisch geïnspireerde servies van Hollein in dialoog gaat met de natuurlijke vormen van Chihuly, ontstaat een nieuw perspectief. Wie dichtbij genoeg stapt zal in de weerspiegeling van het zilverwerk de gekleurde golvende bloemen van Chihuly zien. Voor een moment komen de verschillende werelden dichter tot elkaar, om samen deel uit te maken van de ruimte.

Groninger Museum presentatie In gesprek 2

De presentatie In gesprek in het Groninger Museum, met bovenin vormen van de glasinstallatie Grand Stairwel Installation, een gesteunde aankoop uit 2019. Meer weten over dit betoverende werk? Klik hier.

Groninger Museum presentatie In gesprek 4

Hans Hollein, Tea & Coffee Piazza, 1983 | diverse afmetingen (dienblad: 92,4 cm), zilver, metacrylaat, koper | Groninger Museum | gesteunde aankoop uit 2001

Meer weten over de glasinstallatie van Chihuly? Klik hier.

Bekijk ook

Rijksmuseum van Oudheden

Rijkmuseum van Oudheden
Rm O presentatie In gesprek