Kunstenaar
Dirck van Baburen (1592/93 - 1624)
Datering
1622-23
Techniek
olieverf op paneel
Afmetingen
106 x 136 cm
Museum
Museum Catharijneconvent
Verzamelgebied
17de-eeuwse schilderkunst
Periode
1600-1700
Gesteund in
1979
Herkomst
provincialaat Paters Franciscanen, Weert, 1979; Museum Catharijneconvent, Utrecht, inv.nr. StCC s00009

Van ons allemaal sinds 1979

De Utrechtse schilder Dirck van Baburen werd tijdens zijn verblijf in Rome sterk beïnvloed door de kunst van Caravaggio. Net als zijn Italiaanse inspirator maakte Baburen vaak dramatische voorstellingen met grote figuren in contrastrijk licht. Dit werk toont de doornenkroning van Christus, die Baburen in een krap beeldkader heeft gevat, waardoor de handeling nog intenser op de beschouwer overkomt. Dat blijkt ook uit een vergelijking met het sterk verwante schilderij in Kansas, waarbij Baburen de compositie ruimer heeft uitgemeten.

Waarom gesteund

De caravaggistische werken van Dirck van Baburen en die van zijn stadsgenoten Honthorst en Ter Brugghen voldeden lange tijd niet aan het gangbare beeld van de Hollandse 17de-eeuwse kunst. Daarom lieten musea hen links liggen. Ook in het kerkelijk kunstbezit dat in 1976 de basis vormde voor het Catharijneconvent, bleek dit soort werk zo goed als volledig te ontbreken. Enkele gerichte aankopen brachten daar verandering in. Dit indrukwekkende passiestuk werd voor 50.000 gulden gekocht van de Franciscaner paters in het Limburgse Weert.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en het Provincialaat der Franciscanen in Nederland

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!