Doornenkroning

106 x 136 cm
Museum Catharijneconvent
17de-eeuwse schilderkunst
Provincialaat Paters Franciscanen, Weert, 1979; Museum Catharijneconvent, Utrecht, inv. nr. StCC s00009

De Utrechtse schilder Dirck van Baburen onderging in Rome een sterke invloed van Caravaggio. Vooral zijn bijbelse voorstellingen met grote figuren in contrastrijk licht voldeden daarom niet aan het gangbare beeld van de Hollandse kunst. De musea lieten hem dan ook lang links liggen. Ook in het kerkelijk kunstbezit dat in 1976 de basis vormde voor het Catharijneconvent, bleek dit soort werk zo goed als volledig te ontbreken. Enkele gerichte aankopen brachten daar verandering in. Vooral deze Baburen was – voor 50.000 gulden – een gouden greep.

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en het Provincialaat der Franciscanen in Nederland

Leeuw Van Rembrandt Detail
Rembrandtjaar 2019

39 Rembrandts in Nederland, met dank aan onze leden.