Tête multicolore

1943-1946 Joan Miró Design Museum Den Bosch

Kunstenaar
Joan Miró (1893 - 1983)
Datering
1943-1946
Techniek
Aardewerk
Afmetingen
B 44 cm
Museum
Design Museum Den Bosch
Verzamelgebied
Moderne kunst (ca. 1880-1950), Keramiek
Periode
1950-nu
Gesteund in
1993
Herkomst
Kunsthandel Galerie Maeght, Parijs, 1993; Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, 's-Hertogenbosch, inv.nr. K1993.109

Van ons allemaal sinds 1993

Samen met de keramist Joseph Llorens-Artigas maakte Joan Miró Tête Multicolore, een mix van schilder- en beeldhouwkunst. Miró was gefascineerd door de onvoorspelbaarheid van het maakproces. De kunstenaar boetseert weliswaar de klei, maar door het bakken is het eindresultaat nooit volledig te controleren. De veelkleurige verfdruipers op Tête Multicolore zijn geïnspireerd op de landschappen van Miró’s geboorteregio Catalonië. Toch blijft het werk ongrijpbaar. De wat uitpuilende ogen, de theekop-gelijkende oren en de mond die zich ontstelt opent, doen afvragen wiens gezicht dit zou zijn. Kijkt een Catalaans landschap in menselijke vorm ons hier aan, of toch een droomversie van Miró zelf?

De schittering van keramiek verleidt mij; het is net zoals vonken. En daarnaast is er de worsteling met de elementen, aarde, vuur.

Joan Miró (1893-1983)

Waarom gesteund

Het Design Museum Den Bosch, destijds nog het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, is vanaf de oprichting al in het bezit van een deelcollectie keramiek. Aanvankelijk was die vooral bestemd voor het onderwijs van keramisten, maar op den duur ontstond een belangwekkende verzameling internationale kunstenaarskeramiek. Tête Multicolore, schommelend tussen beeldhouwkunst en schilderkunst, is een hoogtepunt binnen deze collectie. Het werk laat zien dat keramiek niet slechts een materiaal is, maar vooral een medium waarmee Miró het veranderlijke, raadselachtige karakter van de natuur tot uiting kon brengen.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt

Vragen

Valt je iets op? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!