The Pillowman

2004 Paula Rego Kunstmuseum Den Haag

Kunstenaar
Paula Rego (1935)
Datering
2004
Techniek
pastel op board
Afmetingen
drie panelen van elk 180 x 120 cm
Museum
Kunstmuseum Den Haag
Verzamelgebied
Naoorlogse en Hedendaagse kunst
Periode
1950-nu
Gesteund in
2021
Herkomst
aangekocht van de kunstenaar, Londen; Kunstmuseum Den Haag, inv.nr. 1064174

Van ons allemaal sinds 2022

Paula Rego’s voorstellingen hebben meestal een indringende psychologische lading, terwijl de letterlijke betekenis ervan verborgen blijft. De Portugees-Britse kunstenaar gebruikt figuren en thema’s uit sprookjes, de bijbel, of, zoals hier, een toneelstuk om kwesties die haar bezighouden te verbeelden. Deze figuren, die de kijker soms duidelijk en soms vaag bekend voorkomen, voert Rego op in verhalen over haar persoonlijke, vaak pijnlijke herinneringen en maatschappijkritiek. Schilderijen van Paula Rego doen vaak denken aan een (nare) droom. En zoals dromen soms bij het wakker worden nog betekenis krijgen, besefte de kunstenares tijdens het maken van The Pillowman opeens dat de enorme lappenpop haar vader symboliseert.

Waarom gesteund

Paula Rego is een van de meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaars, die, geboren in Portugal, op haar zestiende door haar vader naar Engeland werd gestuurd om daar haar kunstopleiding te volgen. Hoewel ze in Engeland al geruime tijd zeer succesvol is, begint haar faam met grote overzichtstentoonstellingen zoals die in het Kunstmuseum Den Haag (27 november 2021 - 20 maart 2022) nu ook verder te reiken. Het drieluik The Pillowman past goed in de collectie internationale hedendaagse kunst van het Kunstmuseum Den Haag, waar het andere kunstwerken aanvult die ook over de menselijke psyche gaan.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Van Rijn Fonds, haar Titus Fonds, haar Themafonds Naoorlogse en hedendaagse kunst en haar Desirée Lambers Fonds), het Mondriaan Fonds, de VriendenLoterij, de Vriendenvereniging van Kunstmuseum Den Haag en de Mondriaan Business Club

Vragen

Zie je een fout? Of heb je extra informatie over dit object? Laat het ons weten!

Bulletin

Rego The Pillowman middenpaneel verkleind
De verhalen van Paula Rego

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, zomer 2022, pp. 26-29

Download
Cassatt The Letter

Kunst in je inbox?

Op de hoogte blijven van schitterende aanwinsten als deze? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven