Hier staan twee indrukwekkende sculpturen letterlijk oog in oog met elkaar: Untitled van Anish Kapoor en, aan het andere einde van de ruimte, Le commencement du monde van Constantin Brancusi.

Tussen beide werken ligt bijna een eeuw. Ze worden met elkaar verbonden door een oeroud symbool voor de schepping en de oorsprong: de eivorm. In alle culturen over de hele wereld staat het ei voor grootse, kosmische processen, maar ook voor elk nieuw leven, hoe nietig ook. Het symboliseert echter evenzeer de sluimerende, onzichtbare krachten die erin aanwezig zijn. Het eenvoudige ei is zowel vertrouwd als mysterieus.

Het werk van Kapoor werd recent aangekocht met Brancusi, de vader van de moderne beeldhouwkunst in gedachten. Zijn Le commencement du monde is het ultieme 'ei', de uiting van zijn fascinatie voor de oorsprong van de kunst en van het leven. En van zijn voortdurende streven om uitdrukking te geven aan het 'begin'. Met zijn heldere vorm en glanzende perfectie is Le commencement du monde een volmaakte voorafspiegeling van Kapoors Untitled.

Kröller Müller Museum presentatie In gesprek Kapoor

Anish Kapoor, Untitled, 2018 | albast, H 104 cm | Kröller-Müller Museum | gesteunde aankoop uit 2022

Wist je dat dit beeld ruim 400 kilo weegt? Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe
IMG 1345