Vanuit de overtuiging dat alle belangrijke kunst die musea in de loop van de tijd hebben verzameld ook te zien moet zijn, is de Vereniging Rembrandt in 2018 begonnen met het steunen van restauraties.


Bankgiro Loterij Restauratiefonds

Voor musea is het vaak moeilijk financiering te vinden voor de restauratie van schatten in hun collectie. De Vereniging Rembrandt heeft daarom besloten haar taken te verruimen en naast kunstaankopen en museaal onderzoek ook restauraties te ondersteunen. Dankzij een royale schenking van de BankGiro Loterij kon zij in 2018 het BankGiro Loterij Restauratiefonds oprichten. Vanuit dit fonds kan de Vereniging vijf jaar lang bijdragen aan restauraties van (toegepaste) kunst in Nederlandse openbare collecties. Tussen de werken die dankzij dit fonds hun oorspronkelijke luister kon worden teruggegeven, bevinden zich een 17de-eeuws schuttersstuk en een modernistische wieg uit 1924. Dat het fonds succesvol is, blijkt onder meer uit de oprichting van vier andere fondsen met steun aan restauratie in de doelstelling:

Before and after2

Cornelis van der Wilk, Wieg, 192 | gelakt naaldhout, eikenhout en metaal, textiel, H 90 cm | Museum De Lakenhal, Leiden (voor en na restauratie) - restauratie gesteund in 2018

Deze modernistische wieg, die nog tentoongesteld is geweest op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1925, is de eerste restauratie die is afgerond met steun vanuit het BankGiro Loterij Restauratiefonds. De wieg stond vanwege zijn slechte conditie decennialang in het depot van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), maar kan nu weer in zijn oude luister worden bewonderd in Museum De Lakenhal in Leiden.

Conservering wordt beschouwd als iets wat musea zelf moeten oplossen. Daarom zijn wij heel blij met dit initiatief van de Vereniging Rembrandt.

Christi Klinkert conservator Stedelijk Museum Alkmaar
Actiefoto 2 Verkleind
Binnenkort weer te zien

Bulletin van de Vereniging Rembrandt, najaar 2018, pp. 46-48

Download
Aanvraag indienen?

Musea die financiële steun zoeken voor de restauratie van een kunstwerk uit de collectie en die geen directe steun van de BankGiro Loterij ontvangen, kunnen een aanvraag indienen bij de Vereniging Rembrandt. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar: 1 april en 1 oktober. Neem voor meer informatie of toezending van een aanvraagformulier contact op met Gerdien Wuestman, secretaris restauratiecommissies, via wuestman@verenigingrembrandt.nl.

Download Reglement BankGiro Loterij Restauratiefonds
Glas 28B  Wapen Vereniging Rembrandt Bijgesneden

Het fictieve wapen van de Vereniging Rembrandt in de Goudse Sint-Janskerk

In een ver verleden ondersteunde de Vereniging Rembrandt al incidenteel restauraties. Zo droeg zij een eeuw geleden bij aan de omvangrijke restauratie van de wereldberoemde Goudse Glazen in de Sint-Janskerk in Gouda. Uit dank voor haar bijdrage werd een fictief wapen van de Vereniging opgenomen in het in 1935 geïnstalleerde gedenkraam.

Bekijk ook

Jaarverslagen

Jaarverslagen
©