College 2: Sjarel Ex over Sarkis

Sarkis (volledige naam Sarkis Zabunyan) staat vooral bekend als installatiekunstenaar. Installaties zijn bedoeld om de perceptie van een ruimte te transformen en kunnen zowel tijdelijk als permanent zijn. Vaak zijn ze ook site-specific, zoals Dale Chihuly's Grand Stairwell Installation in het Groninger Museum. Dit overrompelende werk, bestaande uit glazen vormen die als bloemen uit de traphal lijken te groeien, kon in 2019 worden aangekocht met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt.

Download Tsjehoe...wie?
Nieuwe media

Voor Grand Stairwell Installation is gewerkt met traditioneel materiaal (glas), maar minstens zo vaak wordt voor installaties gebruik gemaakt van nieuwe media, zoals video en internet. Een goed voorbeeld hiervan is Unending Lightning van Christina Lucas, een installatie over de geschiedenis en gevolgen van luchtaanvallen. Het werk kon in 2018 worden aangekocht door Museum Arnhem, dat is gevestigd in een stad die zelf ook zwaar is getroffen door luchtaanvallen.

Expo

Onderzeebootloods

In 2012 maakte Sarkis een expositie in de Rotterdamse onderzeebootloods. Hij transformeerde de twee hallen van het gebouw tot een bijzondere plek, waar de bezoeker werd ondergedompeld in een wereld van mystiek en symboliek.

Meer over deze expo
Inspiratie

Sarkis en de oude meesters

Voor zijn expo in de Onderzeebootloods liet Sarkis zich inspireren door 17de-eeuwse Nederlandse kerkinterieurs. De leden van de Vereniging Rembrandt konden in 2021, mede dankzij een schenking van The School of Life, zo'n geschilderd kerkinterieur helpen aankopen voor Stedelijk Museum Alkmaar.

Samen verzameld

Installatiekunst

Mee verzamelen? Dat kan al vanaf 75 euro

Gezel
Voor 75 euro per jaar

Als Gezel help je topkunst verzamelen voor iedereen. Als dank kom je dichterbij de kunst.

Wat je krijgt
  • Vrije toegang tot 125+ musea door heel Nederland met de Rembrandtkaart
  • Verdieping via ons kunstmagazine (3 x per jaar)
  • Previews en andere exclusieve museumactiviteiten
  • Inspirerende (digitale) lezingen van kunstexperts
Gezel (2 personen)
Voor 110 euro per jaar

Met een Gezel-lidmaatschap voor twee personen ben je als duo goedkoper uit.

Wat jullie krijgen
  • Twee Rembrandtkaarten op naam of één Rembrandtkaart op naam en een introducékaart
  • Verdieping via ons kunstmagazine (3 x per jaar)
  • Previews en andere exclusieve museumactiviteiten
  • Inspirerende (digitale) lezingen van kunstexperts

Met Rembrandt naar Vermeer

Vermeer melkmeisje banner
Ophangen Van Doesburg Zonderlogo Bijgesneden En Verkleind

Verzamel je mee?

Als lid van de Vereniging Rembrandt help je musea bij het verzamelen van topkunst. Met de Rembrandtkaart heb je bovendien vrije toegang tot 125+ musea. Lid ben je al vanaf 75 euro (28 euro tot 28 jaar).

Verder lezen