College 3: Manfred Sellink over Jan van Eyck en Pieter Bruegel de Oude

Van Eyck en Bruegel zijn giganten van de kunstgeschiedenis. Zoals ook blijkt uit een recent door Museum Boijmans Van Beuningen aangekocht monsterboekje, strekte hun invloed zich uit tot ver buiten de grenzen van de schilderkunst. De kunstproductie in de periode Van Eyck-Bruegel beperkte zich lang niet alleen tot schilderijen, ook de prentkunst, glasschilderkunst en beeldhouwkunst maakten toen een enorme bloei door. Deze vormen van beeldende kunst kennen alle drie hun eigen Van Eyck. Voor de beeldhouwkunst is dit de geniale Claus Sluter ('Claes' of 'Klaas' mag ook). Net als Van Eyck was hij een pioneer van het realisme. Dankzij een spectaculaire aankoop van het Rijksmuseum kunnen we dat sinds kort eindelijk ook in Nederland zien. Bekijk hiervoor deze video (duur: anderhalve minuut) of ga naar de detailpagina over dit beeld. In het PDF-artikel onderaan die pagina vertelt de conservator waarom deze aankoop niet mocht worden gemist.

Dichterbij Van Eyck en Bruegel

Om zo goed mogelijk te kunnen genieten van de schilderijen van Bruegel en Van Eyck, moet je er eigenlijk met je neus bovenop staan. Met behulp van moderne technologie kunnen we dat tegenwoordig ook vanachter onze schermen. Op de websites Closer to Van Eyck en Inside Bruegel kun je bijna eindeloos inzoomen op de beroemdste werken van deze twee grootmeesters.

Niet alleen schilderijen

Tussen Van Eyck en Bruegel

College 2: Sjarel Ex over de oude meesters in het Boijmans

De collectie oude schilderkunst van Museum Boijmans Van Beuningen is door haar veelzijdigheid en topstukken van meesters als Bosch, Bruegel, Rubens en Rembrandt, een van de meest gerenommeerde ter wereld. Het museum gelooft dat een collectie nooit af is en dat in het verzamelbeleid het ambitieniveau hoog moet liggen. Deze ambitie vindt bijval bij de museumbezoekers. Met hun steun slaagt het museum er steeds weer in op de kunstmarkt kansen te grijpen. Zo werd met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt in de periode voor de Tweede Wereldoorlog Bosch' Marskramer en Rembrandts portret van zijn zoon Titus verworven en nog in 2019 een laatmiddeleeuws drieluik. Over deze laatste aankoop, waar Sjarel Ex ook even over sprak, lees je in het PDF-artikel onderaan de detailpagina van dit werk.

Bonus

Geen oude meester, maar wel een kunstenaar die vanwege zijn weergave van het licht verwant is aan de Hollandse meesters van de 17de eeuw is de Deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi, die werkzaam was rond 1900. In 2014 verwierf het museum een heel gevoelig werk van hem, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een lieveling onder onze leden.

Bekijk

Oude Hollandse meesters en een moderne Deen in het Boijmans

College 1: Ann Demeester over Frans Hals en Judith Leyster

Ben je na dit college ook fan geworden van Judith Leyster? Hieronder vind je korte verhalen over drie van haar mooiste schilderijen en het prachtige tulpenboek waaraan ze heeft bijgedragen. En als je van Leyster houdt, dan vind je het werk van haar tijdgenoot Clara Peeters waarschijnlijk ook interessant. Beide vrouwen signeerden hun kunstwerken vaak op creatieve wijze: Leyster gebruikte het monogram JL, versierd met een wegschietende leid-ster - een woordgrapje op haar naam. Kun jij in dit stilleven de signatuur van Peeters ontdekken? En zie je in het schilderij ook de tweede verwijzing naar haarzelf? De antwoorden vind je in het PDF-artikel onderaan diezelfde detailpagina.

Ontdek

Judith Leyster op haar best