Twintig presentaties in vijftien musea

De tentoonstelling Als kunst je lief is heeft een belangrijke boodschap over te brengen: wie dacht dat de Collectie Nederland af was, heeft het mis. Om deze boodschap kracht bij te zetten worden in vijftien musea door heel Nederland twintig satellietpresentaties georganiseerd. Elk van deze presentaties licht een aankoop uit die in de afgelopen tien jaar met steun van de Vereniging Rembrandt is gerealiseerd. Waar in Otterlo de nieuwkomers in al hun pracht nog eenmaal zelfstandig worden uitgelicht, worden ze in de satellietpresentaties juist getoond in de context waarin ze zijn geland en hoe ze daar zijn opgenomen in de familie.

overzicht

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Voor eeuwig samen

In 2008 kon Rijksmuseum Twenthe mede met steun van de Vereniging Rembrandt twee portretten van de Zweedse societyschilder Alexander Roslin verwerven. Ze versterken de collectie 18de eeuw, maar ook de bijzondere groep pendantportretten van echtparen die het museum beheert. Een selectie uit die groep leert ons begrijpen hoe wij door de eeuwen heen zijn veranderd en waarin wij hetzelfde zijn gebleven.

Van 15 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Kunst als ontsnapping

Rijksmuseum Twenthe wist in 2017 met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame 18de-eeuwse set behangselschilderijen te verwerven. Samen met stukken uit de collectie zilver geeft dit ensemble een mooi beeld van de smaak van de 18de-eeuwse beau monde. De aankoop maakt het bovendien voor iedereen mogelijk even weg te dromen in een wereld waarin zorgen niet bestaan.

Van 15 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Groninger Museum

Zeldzame glans

Net als nu waren het in de 17de eeuw niet alleen vrouwen die pronkten met sieraden. Door steun van de Vereniging Rembrandt bij een aankoop in 2012 kan het Groninger Museum dat nu goed laten zien.

Van 2 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Museum Martena, Franeker

Een geleerder aanzien

In 2012 kocht Museum Martena met steun van de Vereniging Rembrandt twee 17de-eeuwse portretten van de theoloog Henricus Antonii Nerdenus en zijn echtgenote Ludovica Herbertsdr Wijncoop. De aankoop stelt het museum in staat de geschiedenis van Franeker als universiteitsstad op nog fraaiere wijze te vertellen.

Naar de uitgelichte aankoop
Centraal Museum, Utrecht

Een oude meester beter begrijpen

Het vele werk dat voorafgaat aan de totstandkoming van een kunstwerk is vaak minstens zo interessant als het eindresultaat. Door te blijven verzamelen kunnen we dat steeds beter laten zien. In de satellietpresentatie in het Centraal Museum is de hoofdrol weggelegd voor een tekening van Abraham Bloemaert die het museum in 2009 mede met steun van de Vereniging Rembrandt aankocht.

Van 30 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Bonnefanten, Maastricht

De religieuze dimensie

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Ryman wordt vaak gezien als het schilderkunstige alternatief voor meditatie. In het Bonnefanten wordt de in 2010 gesteunde aankoop van twee van zijn werken op zo'n manier gepresenteerd dat de bezoeker welhaast in hogere sferen belandt.

Van 30 september 2018 t/m 21 oktober 2018

Naar de uitgelichte aankoop
Kasteel Huis Bergh, `s-Heerenberg

Thuisgebracht

Graaf Hendrik van den Bergh was een van de belangrijkste en meest geruchtmakende veldheren uit de Tachtigjarige Oorlog. In 2009 kocht Huis Bergh met steun van de Vereniging Rembrandt een levensgroot portret van hem, gemaakt door de leermeester van Peter Paul Rubens. Het hangt nu een paar honderd meter van de plek waar hij ligt begraven.

Van 13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Zeeuws Museum, Middelburg

Behoud van een icoon

Tien jaar geleden dreigde het Zeeuws Museum afscheid te moeten nemen van een geliefd werk uit de collectie, dat in 1981 met hulp van de Vereniging Rembrandt was aangekocht. Door voor de tweede maal steun toe te zeggen kon de Vereniging eraan bijdragen dit icoon van het Zeeuwse erfgoed voor het museum te behouden.

Van 29 augustus 2018 t/m 3 februari

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum, Amsterdam

Uit de schaduw

In eigen tijd een internationale ster, maar tegenwoordig nauwelijks nog bekend. Dat lot overkwam ook de kunstenaar Jan Cornelisz Vermeyen. Om museumbezoekers te laten inzien dat hij onterecht is vergeten, verwierf het Rijksmuseum in 2014 met steun van de Vereniging Rembrandt een zeldzame tekening van zijn hand.

Van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum, Amsterdam

Het begin van een traditie

In 2008 steunde de Vereniging Rembrandt het Rijksmuseum bij de verwerving van een van de vroegst bewaarde Nederlandse tekeningen naar vrouwelijk naaktmodel. De aankoop stelt het Rijksmuseum in staat het begin te laten zien van een eeuwenlange traditie.

Van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum, Amsterdam

Een gouden toekomst

In 2009 kon het Rijksmuseum met steun van de Vereniging Rembrandt een gouden penning en bijbehorend dubbelportret verwerven. Het ensemble staat symbool voor de rol die musea in de samenleving spelen en waar de Vereniging Rembrandt hen bij helpt: het doorgeven van schoonheid en kennis aan volgende generaties.

Van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum, Amsterdam

Een bredere horizon

Musea zijn er voor verwondering en ontspanning, maar zij willen ons ook iets bijbrengen. In 2009 verwierf het Rijksmuseum met steun van de Vereniging Rembrandt vier spectaculaire 18de-eeuwse landschapsaquarellen. Samen met een reeks landschapsaquarellen die het Rijksmuseum al in zijn bezit had, kan het museum nu een efficiënt lesje kunstgeschiedenis geven.

Van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Rijksmuseum, Amsterdam

Het verleden nog dichterbij

Sommige van de meest magische momenten die een museumbezoek kan opleveren, zijn die waarin de bezoeker het gevoel heeft in onmiddellijk contact te staan met het verleden. In 2014 steunde de Vereniging Rembrandt het Rijksmuseum bij een aankoop die de 19de eeuw in het museum nog iets dichterbij brengt.

Van 19 september 2018 t/m 4 maart 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Van Gogh Museum, Amsterdam

Parijs in nieuw perspectief

Nieuwe aankopen kunnen beeldbepalende werken in de collectie in een breder perspectief plaatsen. Dat was ook het geval bij de aankoop van Pierre Bonnards Gezicht op Montmartre in de regen die met steun van de Vereniging Rembrandt in 2008 kon worden gerealiseerd. Dankzij deze versterking kan beter in beeld worden gebracht wat Van Gogh en zijn collega's zo fascinerend vonden aan het moderne Parijs.

Van 2 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Design Museum Den Bosch

De essentie van een oeuvre

Om een kunstenaar goed te kunnen begrijpen, moeten musea inzicht geven in zijn of haar artistieke ontwikkeling. Daarom verleende de Vereniging Rembrandt in 2010 steun aan Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (thans Design Museum Den Bosch) bij de aankoop van een omvangrijke groep sieraden van Emmy van Leersum. Het museum kan hierdoor een compleet beeld geven van de artistieke zoektocht van een van de belangrijkste Nederlandse sieraadontwerpers van de vorige eeuw.

Van 13 oktober 2018 t/m 17 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Mauritshuis, Den Haag

Een verbindend perspectief

In 2013 verwierf het Mauritshuis mede met steun van de Vereniging Rembrandt een op koper geschilderd berglandschap van Paul Bril. Het werk bracht niet alleen extra kwaliteit, maar ook verbinding. Op zaal vertegenwoordigt het samen met een vroegere soortgenoot het type landschap dat aan de basis stond van de wereldberoemde Hollandse landschapsschilderkunst van de 17de eeuw.

Van 30 september 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Een kijkje in de keuken van de kunstenaar

In 2014 kocht Museum Boijmans Van Beuningen met steun van de Vereniging Rembrandt een modeltekening van Abraham Bloemaert die aan de basis stond van een schilderij dat het museum al in zijn bezit had. De aankoop zorgt ervoor dat wij het maakproces van een 17de-eeuws historiestuk beter kunnen begrijpen.

Van 1 oktober 2018 t/m 13 januari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Frans Hals Museum, Haarlem

Gedeelde fascinatie

Sommige aankopen kunnen een collectie op meerdere vlakken verrijken. Dat geldt ook zeker voor de aankoop die het Frans Hals Museum in 2011 met steun van de Vereniging Rembrandt deed. Met het toen aangekochte schilderij van Salomon de Bray kan het museum niet alleen een completer beeld geven van de Haarlemse 17de-eeuwse schilderkunst, maar ook van de toenmalige fascinatie voor een van de meest iconische gebouwen uit de Bijbelse oudheid.

Van 3 november 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Stedelijk Museum Amsterdam

Een beter beeld

In 2018 kocht het Stedelijk Museum Amsterdam samen met het Centraal Museum in Utrecht en met steun van de Vereniging Rembrandt AIDS Wallpaper van het Canadese kunstenaarstrio General Idea. Door de aankoop van dit inmiddels iconische werk en een recente schenking van een omvangrijk archief van General Idea is het Stedelijk Museum in Europa dé plek geworden voor wie meer over dit invloedrijke kunstenaarscollectief wil weten.

Deze satellietpresentatie maakt deel uit van de tentoonstelling Echte luxe... die is te zien van 22 september 2018 t/m 17 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop
Kunstmuseum Den Haag

Op de vriendschap!

Het Kunstmuseum Den Haag verwierf in 2017 een object dat als geen ander in staat is ons een gevoel van verbondenheid met het verleden te geven. Dit unieke 16de-eeuwse glas bevat inscripties die over een periode van zeker twee eeuwen zijn aangebracht. Ze getuigen van het belang dat werd gehecht aan het met elkaar drinken en toosten. Het zijn aankopen als deze die bewijzen dat door te blijven verzamelen wij het verleden beter tastbaar maken.

Van 29 september 2018 t/m 3 februari 2009

Naar de uitgelichte aankoop
Bonus: Dordrechts Museum

Nieuwe iconen

Het kan soms eeuwen duren voordat een kunstwerk een iconische status krijgt. Vermeers Meisje met de parel dat drie en een halve eeuw geleden werd geschilderd, kon eind 19de eeuw nog voor een paar gulden worden gekocht. Echt beroemd werd het werk pas vele jaren later. Ook het schilderij van Godfried Schalcken dat het Dordrechts Museum in 2018 met steun van de Vereniging Rembrandt aankocht, heeft de eerste eeuwen van zijn bestaan vrij onopgemerkt doorgebracht. Nu is zijn tijdloze schoonheid door iedereen te bewonderen. Wie weet hoe geliefd het werk uiteindelijk zal worden.

Van 18 september 2018 t/m 3 februari 2019

Naar de uitgelichte aankoop